Update MApN: O țintă aeriană a intrat pe teritoriul României, pe la Eforie Nord, pe o distanţă maximă de 14 km. Armata a trimis două avioane F-16 și două F-18
Ministerul Apărării anunţă că sistemul de supraveghere al Armatei României a indicat, joi după-amiază, o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, iar aceasta a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 km, pe la Eforie Nord. Ținta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicate de la sol patru aeronave militare. Potrivit datelor existente nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional.
UPDATE: Sistemul de supraveghere al Armatei a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre.
Ministerul Apărării anunţă că sistemul de supraveghere al Armatei României a indicat, joi după-amiază, o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, iar aceasta a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 km, pe la Eforie Nord. Ţinta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicte de la sol patru aeronave militare. Potrivit datelor existente nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional.
"Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională", a transmis, joi seară, Ministerul Apărării.
Sursa citată a precizat că, urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
- Soldații ucraineni au interceptat feedul video al unei drone rusești fix când a lovit clădirea în care se aflau....
- Reportaj CNN din unitatea secretă care lovește adânc în Rusia. Rolul dronelor momeală și cum se planifică...
- Patru soldaţi israelieni morţi şi alţi 60 răniţi, în atacul cu dronă lansat de Hezbollah în Binyamina. A...
"Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei care a pătruns în adâncimea teritoriului naţional pe o distanţă maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie", a mai transmis sursa citată.
Minmisterul precizează că sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
"Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare. Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, în cursul dimineţii, cercetări în zonă", a mai transmis ministerul.
"Joi, 17 octombrie, în jurul, orei 17, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni, într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene, pe un traseu îndreptat spre frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole e pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Românie, de pe Baza 86 Aeriană Borcea", a declarat General Constantin Spînu, MApN.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea.
Mesaj RO-Alert trimis în Constanța: "Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian"
Alertă în judeţul Constanţa în această seară. Autorităţile au emis mesaje RO-Alert legate de posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Pentru 90 de minute, locuitorii sunt sfătuiţi să stea în case, departe de geamuri. Ministerul Apărării a ridicat de urgenţă două avioane F-16, ceea ce înseamnă că cel mai probabil s-au apropiat drone ruseşti de teritoriul ţării. Şi navele din largul Mării Negre au fost puse în alertă.
"Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 min", a transmis IGSU.
Informații neconfirmate arată că rușii au declanșat un nou atac cu drone asupra Ucrainei, în apropiere de granița cu România. Nu există informații privind drone care au ajuns pe teritoriul României. În astfel de cazuri, avioanele NATO sunt ridicate de la sol.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰