Nervi întinşi la maxim la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Oamenii plătesc tichete de parcare, dar nu sunt locuri libere
Călătoria cu avionul de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca începe cu o porţie de nervi pentru şoferi. Asta pentru că, după ce îşi iau tichete de parcare, oamenii află cu stupoare că, de fapt, nu există niciun loc liber unde să-şi poată lăsa autoturismul.
Călătoria cu avionul de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca începe cu o porţie de nervi pentru şoferi. Asta pentru că, după ce îşi iau tichete de parcare, oamenii află cu stupoare că, de fapt, nu există niciun loc liber unde să-şi poată lăsa autoturismul. Deşi traficul de pasageri a bătut în ultimii ani record după record, parcarea aeroportului nu şi-a modificat dimensiunile.
Parcarea aeroporturlui din Cluj are o capacitate de aproximativ 600 de locuri şi o nevoie acută de extindere. Teoretic, bani ar fi pentru că oamenii plătesc parcare de fiecare dată, chiar dacă nu găsesc locuri libere. Anul trecut, din tichete, s-au încasat peste 670 000 euro.
Banii, conform unui contract, ar fi trebuit reinvestiţi pentru extinderea parcării. Doar că firma privată a reziliat contractul pentru jumătate din teren.
- Trenul spre Aeroportul Otopeni nu va circula timp de patru zile. Alternativa oferită de CFR, dar doar câteva ore...
- Se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa. Cele 7 curse operate pe "Aurel Vlaicu": o companie low-cost sparge gheaţa
- Grevă de amploare în Belgia. În Bruxelles funcționează un singur metrou, patru tramvaie și cinci autobuze
- Cum arată Aeroportul Ghimbav la aproape 2 ani de la inaugurare: O singură companie aeriană și doar trei...
- Metoda ingenioasă prin care o tânără a scăpat de taxele suplimentare pentru bagaje de pe aeroport
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun însă că acel contract pe jumătatea spaţiului disponibil pentru parcare, de fapt, nu mai există. Dar nu au ştiut să răspundă şi în al cui buzunar intră banii pe taxa de parcare.
Sindicaliştii aeroportului acuză Consiliul Judeţean că are în plan blocarea aeroportului astfel încât să fie vândut sau concesionat unor investitori privaţi.
Aeroportul internaţional Cluj nu este pe persoană fizică, nu aparţine nici preşedintelui consiliului judeţean şi nu aparţine nici directorului, astfel încât el să poată fi vândut.
Un lucru e sigur, acum, de pierdut au doar pasagerii, care, pe banii lor, se învârt zeci de minute prin parcare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰