Azil clandestin, în Târgu Jiu. O femeie a deschis un centru fără autorizaţie într-o vilă din Ţicleni. Autorităţile nu mai ştiau unde sunt bătrânii
Azilele groazei. Apar tot mai multe cazuri de nereguli descoperite în timpul controalelor declanşate în toată ţara. IPJ Gorj a depistat un centru de bătrâni neautorizat, pe raza municipiului Târgu Jiu. În centru sunt 27 de persoane vârstnice, toate vor fi relocate miercuri, dau asigurări autorităţile.
Un centru de bătrâni care funcţiona fără autorizare pe raza municipiului Târgu Jiu a fost identificat miercuri de poliţişti, cele 27 de persoane vârstnice cazate acolo urmând să fie relocate în cursul zilei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, Iani Gârbaciu. Potrivit acestuia, controlul poliţiştilor la respectiva unitate este în desfăşurare, relatează Agerpres.
Azil neautorizat, depistat în Târgu Jiu
"Astăzi, 12 iulie, IPJ Gorj a identificat un centru de bătrâni neautorizat, pe raza municipiului Târgu Jiu. IPJ Gorj a primit sarcini de la prefectul judeţului Gorj pentru efectuarea unor verificări suplimentare, în vederea depistării rapide a acestor situaţii. Conform informaţiilor primite, în centru sunt 27 de persoane vârstnice, toate vor fi relocate astăzi. Controlul este în desfăşurare", a spus Iani Gârbaciu.
Dosar penal pentru patroana azilului clandestin din Ţicleni
- Azil privat din Vâlcea, cu lacătul pe poartă şi cu pacienţii închişi înăuntru, când autorităţile au venit...
- Nou cămin al ororilor, descoperit în Capitală. Bătrâni ținuți în mizerie, hrăniţi cu mâncare stricată şi...
- Azilele groazei. 25 de bătrâni, găsiţi într-un alt centru fără autorizaţie din Bucureşti. Primeau mâncare...
- Bătrâni din Baia Mare, "îngrijiţi" de o firmă de "spiritism şi matrimoniale". Afacerea Azilul: pacienţii...
- Povestea lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă neterminată, în câmp, pentru a fi...
- Andreea Petrescu, despre cazul lui George şi sesizările primite pe Fii Observator: Chiar acum, alţi bolnavi sunt...
La una dintre locaţiile verificate, în oraşul Ţicleni, s-a constat că azilul funcţiona fără licenţă, potrivit sursei citate. S-au aplicat amenzi de 32.000 lei, fiind întocmit şi un dosar penal. În acest centru au fost identificate 7 persoane care ulterior au fost relocate (6 dintre aceştia în locuinţă proprietate personală sau ale aparţinătorilor, iar unul a fost preluat de către asistenţii sociali din localitatea de domiciliu - Bălăneşti, urmând să fie găsită o soluţie de relocare într-un centru specializat). Din discuţiile purtate atât cu persoanele în cauză, cât şi cu aparţinătorii acestora, beneficiarii erau bine îngrijiţi, iar până în acest moment nu a fost semnalat vreun abuz asupra acestora sau indicii că aceştia ar fi avut de suferit, potrivit IPJ Gorj. Potrivit presei locale, la un moment dat autoritățile gorjene nu știau unde ajunseseră bătrânii.
Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj s-au sesizat, luni, din oficiu, cu privire la faptul că o femeie de 45 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, în calitate de președinte al unei asociații, în perioada 1 ianuarie – 10 iulie a.c., ar fi obținut venituri din prestarea de servicii sociale, precum cazare, masă, asistență socială și psihologică către diverse persoane vârstnice, pe care nu le-ar fi declarat organelor fiscale. Activitățile menționate erau prestate la un imobil din orașul Țicleni, aflat în proprietatea femeii. Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Centrul de bătrâni a fost închis.
Șapte aziluri, controlate. Multe nereguli și amenzi, dar nicio demitere
Totodată, în urma controalelor efectuate la nivel judeţean la centrele de vârstnici, la 7 unităţi au fost următoarele deficienţe: transport hrană cu mijloc de transport neautorizat şi fără respectarea cerinţelor de igienă; funcţionare fără autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţii de semnalizare, detectare şi alarmare nefuncţionale, instalaţie de detecţie la incendiu aferentă construcţiei a fost dezafectată, nerespectându-se cerinţele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu şi a normelor tehnice în vigoare; lipsa elementelor de identificare la produse alimentare şi a probelor de alimente; depozitare alimente în condiţii necorespunzătoare; etichetare incompletă a materiilor prime; lipsa autorizaţiei de sănătate şi securitate în muncă, nerespectarea periodicităţii instruirilor specifice; primirea la locul de muncă a persoanelor fără încheiere în formă scrisă a contractului de muncă; lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.
De asemenea, au fost aplicate 38 de sancţiuni, dintre care 21 amenzi contravenţionale în cuantum total de 160.500 lei şi 17 avertismente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰