Antena Meniu Search
x

Video Nou cămin al ororilor, descoperit în Capitală. Bătrâni ținuți în mizerie, hrăniţi cu mâncare stricată şi trataţi cu medicamente expirate de mai bine de un an

Azilele groazei şi tratamentul revoltător al vârstnicilor şi bolnavilor sunt fenomene naţionale. Un nou cămin al ororilor a fost descoperit ieri în Capitală. 25 de bătrâni, grav bolnavi, majoritatea imobilizaţi la pat, au fost găsiţi într-un centru care funcţiona fără autorizaţie, în Sectorul 6 al Capitalei. Mai mult, erau hrăniţi cu mâncare stricată şi trataţi cu medicamente expirate. Pentru ca vieţile oamenilor să nu mai devină o afacere cinică, Observator porneşte un demers unic pentru a schimba legea şi a reda demnitatea Oamenilor Nimănui. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 12.07.2023, 08:11

Vezi și

După dezvăluirile făcute de echipele Observator, un bărbat şi-a făcut curaj şi a sunat la 112. A reclamat că un caz revoltător este şi într-un cămin de bătrâni din Sectorul 6. Ce au găsit autorităţile acolo? Bătrâni cazaţi în mizerie, în condiţii inumane, hrăniţi cu alimente stricate şi trataţi cu medicamente expirate de mai bine de un an. În plus, centrul nu mai avea autorizaţie de funcţionare de 6 luni. Când s-au trezit cu autorităţile la uşă, angajaţii au pozat în victime: Suntem angajate, ne-aţi lăsat fără serviciu, aţi luat bătrânii care sunt foarte îngrijţi.

Culmea, şi rudele pacienţilor le iau apărarea, deşi vârstnicii erau trataţi în condiţii greu de redat în cuvinte: Nu știu dacă au găsit mâncare stricată. 

Reporter: Când i-aţi adus aici, ştiaţi că nu are licenţă acest centru?

Aparținător: ​Ei, uite că nu ştiam, sau poate ştiam... 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Pe cine aveaţi dumneavoastră aici?

Aparținător:: Pe mama mea, de 9 ani de zile în acelaşi cămin. 

Reporter: Dar știați că nu au autorizație de funcționare? 

Aparținător: Asta nu știam, că nu asta m-a interesat pe mine. Erau spălaţi, curaţi, mâncau.

Reporter: Dar ce spuneţi despre mâncarea expirată care li s-a dat?

Aparținător: Nu este adevărat, era un singur pachet de mâncare. Mâncarea era super bună. 

Inspectorii n-au ţinut însă cont nici de părerea aparţinătorilor.

Cristina Filip, reporter Observator: 25 de persoane cu handicap grav, majoritatea imobilizate la pat sunt în aceste momente evacuate din căminul din sectorul 6 al Capitalei. Sunt evaluaţi medical, la faţa locului, iar mai apoi sunt transportaţi la spitalele din Capitală. 

Azile închise doar pe hârtie

Controalele care au început luni în azilele din ţară dau măsura unui sistem putred şi neputincios. Pe hârtie, Centrul Sfânta Parascheva din sectorul 6 -  figurează închis de luni.  În realitate, unde legea nu e respectată, e loc de tocmeală. Legea o fac, de fapt, proprietarii centrelor, care urmăresc doar profitul şi care îşi văd liniştiţi de treabă.

Cristina Filip, reporter Observator: Căminul de bătrâni Sf Parascheva din Capitală a fost şi anul trecut călcat de mascaţi. În luna iulie, într-o operaţiune care era numită şi la vremea respectivă azilele groazei. Potrivit anchetatorilor, mai mulţi angajaţi împreună cu directoarea firmei au bătut, jefuit şi obligat mai mulţi beneficiari să meargă la bancă şi să scoată sume impresinante de bani din conturi. Patru persoane au fost atunci arestate preventiv, iar centrul a continuat să funcţioneze. 

Mesaj disperat, venit pe Fii Observator

Aceste noi cazuri vin la doar o zi după ce un mesaj disperat, venit pe Fii Observator, scotea la iveală un abuz de neimaginat. Un bărbat nu-şi mai găsea nepotul, un tânăr cu mai multe diagnostice grave, internat într-un azil din Ilfov. 

Marius Puiu, unchi beneficiar: M-am dus la cămin unde era detaşat şi mi-a zis că e mutat. Deci aici am ajuns prin cineva care mi.a dat un share location. 

Aşa că o echipă Observator l-a însoţit la adresă, la marginea Capitalei, în mijlocul unui câmp, la distanţă de orice altă construcţie. 

Marius Puiu, unchi beneficiar: Am venit aici prima oară, era poarta închisă și am plecat, am zis că nu se poate să fie aici...Că acolo e câmp, e şantier. Da, acolo, pe şantier! 

Din spatele porţii închise, o fostă angajată a căminului din Pipera s-a încurcat în minciuni. Apoi a recunoscut că tânărul este acolo.

Arătaţi-mi nepotul! 

Ţi-l aduc acum să-l iei cu totul acasă! 

Înjosit, confuz şi tăcut, George a fost aruncat în stradă, cu toate lucrurile într-un sac negru. 

Povestea lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă neterminată, în câmp, pentru a fi ascuns de familie şi de autorităţi

George are 32 de ani, dar e total dependent de ajutorul altora. Suferă de grave afecţiuni psihice şi, de un an, era în grija unui azil privat din Pipera. De câteva zile, a fost luat de acolo şi ascuns într-o casă în construcţie din Tunari, Ilfov. Pe un câmp. Motivul: căminul a fost închis din cauza unor nereguli grave. 11 oameni, bătrâni sau bolnavi, au dispărut peste noapte. I-a salvat doar norocul că unul dintre ei a avut un om căruia să îi pese de soarta lui. 

Raed Arafat: Cine i-a trimis acolo nu i-a trimis să fie în siguranţă. I-a trimis ca să-i ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă. Adică de pe scara de la etaj, coborând, poate să cadă oricine. Poate chiar să-şi piardă viaţa, în cazul unui bătrân. 

Șeful IPJ Ilfov şi-ar fi dat demisia aseară

Unii pacienţi au ajuns într-un alt azil, iar ceilalţi au fost luaţi de familii. Toţi sunt în siguranţă acum. 11 oameni, salvaţi de un mesaj pe Fii Observator. Dovada că dacă nu taci în faţa abuzurilor, există speranţă. Acum, urmează anchetele în toate cazurile descoperite în ultimele zille în azilele groazei, unde tratamentul revoltător al vârstnicilor şi bolnavilor a devenit ceva normal. Şi cad deja primele capete. potrivit unor surse din MAI, şeful IPJ Ilfov, Cristian Perșinaru, şi-ar fi dat demisia aseară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Nou cămin al ororilor, descoperit în Capitală. Bătrâni ținuți în mizerie, hrăniţi cu mâncare stricată şi trataţi cu medicamente expirate de mai bine de un an