Antena Meniu Search
x

Video Azilele groazei. Zeci de bătrâni, salvaţi dintr-un centru-fantomă plin de gândaci din Sectorul 5, de unde "se auzeau mereu ţipete". Scuza găsită de patron

Azilele groazei. Ororile descoperite în azilele groazei din Ilfov arată un sistem social putred. După izbucnirea scandalului, iese la iveală un fenomen greu de controlat - căminele clandestine. Cel mai recent caz, în Sectorul 5 din Bucureşti. Zeci de bătrâni ţinuţi într-un centru-fantomă, într-un miros greu de suportat. Oamenii au fost urcaţi în ambulanţe şi duşi la două spitale pentru investigaţii. Proprietarul centrului a declarat că nu a avut timp să obțină toate autorizațiile.

de Redactia Observator

la 15.07.2023, 19:59

Vezi și

Este imaginea dezumanizării. Bătrâni slăbiţi, dezorientaţi, scoşi în cărucioare de medici şi urcaţi în ambulanţe. Mulţi dintre ei, fără putere, purtaţi pe braţe de salvatori. 

Cosmina Balint, reporter Observator: "Toţi beneficiarii din acest cămin au fost evacuaţi şi transportaţi la spital pentru controale medicale amănunţite."

Pe o stradă din sectorul cinci, într-o vilă, în spatele acestui gard înalt, 24 de bătrâni îşi duceau bătrâneţea într-un azil clandestin. 

Neregulile găsite au fost grave şi arată clar radiografia unui sistem de protecţie socială scăpat complet din mână, în care legea o fac proprietarii. 

Pe acelaşi subiect

Ce se întâmplă cu bătrânii salvaţi din centrul-fantomă?

Diana Artene, prefectul Capitalei: "Marea lor majoritate într-o stare fizică proastă. Îi vom duce la spitalul Colţea, 15 dintre ei, ceilalţi, care sunt pe picioarele lor îi vom duce la Sfântul Luca. Am găsit doar două persoane care au grijă de 24 de bătrâni, fără forme legale. Mâncarea pusă pe jos, gândaci."

Cristian Popescu Piedone, primarul Secotrului 5: "Sus nu se poate respira. Unui poliţist i s-a făcut rău din cauza mirosului. E ceva...nici într-un WC public..."

Ştiau şi vecinii că ceva este în neregulă.

Vecin al centrului-fantomă: "La etajul unu cineva ţipa frecvent. Se auzeau ţipete."

Controalele arată ororile din centrele pentru copiii cu nevoi speciale

Controalele declanşate la ordinul premierului scot la iveală inclusiv condiţiile mizere în care sunt ţinuţi copiii cu nevoi speciale. Sunt imagini surprinse în Centrul de Zi Ion Holban din Iaşi. Pereţi umflaţi, plini de igrasie, murdari şi scorojiţi. Calorifele mâncate de rugină, podele pline de mâzgă şi bucăţi de gresie lipsă care se pot transforma în capcană pentru cei 62 de copii cu nevoi speciale care stau aici. De situaţia revoltătoare se ştia din luna mai când, în urma unui control, s-a pus lacătul pe cămin. Oficial. În realitate?

Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi: "A fost comunicată decizia de retragere a licenţei. În mod surprinzător, în data de 13 acest centru funcţiona. Scuza a fost că nu s-au mai făcut investiţii pentru că urmează să fie mutaţi aceşti copii. Cei de la CJ, de la DGASPC sunt părtaşi la toată această intrare în ilegalitate a modului în care funcţionează centrul. Cer demisia preşedintelui CJ şi a tuturor celor implicaţi." 

Cum se apără cei arătaţi acum cu degetul ca fiind vinovaţi?

Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi: "Statul român are o serie de lacune restrictive financiar. Toţi cei 1.400 de copii pe care îi avem într-o formă sau alta ne dorim să beneficieze de cele mai bune condiţii. Situaţia poate fi îmbunătăţită."

În timp ce decidenţii se contrează, copiii sunt în continuare în centru, deşi ar fi trebuit să fie relocaţi urgent. Sunt oamenii nimănui...în grija nimănui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Azilele groazei. Zeci de bătrâni, salvaţi dintr-un centru-fantomă plin de gândaci din Sectorul 5, de unde "se auzeau mereu ţipete". Scuza găsită de patron