Antena Meniu Search
x

Banca Mondială ne bate obrazul pentru exodul de specialişti. Domeniile în care situaţia este critică. "N-avem ce să facem"

Nu-i sprijinim pe cei care fac motoarele economiei să meargă: România pierde specialişti în favoarea statelor mai dezvoltate, deficitul de angajaţi calificaţi e în creştere, iar mediul de afaceri nu este sprijinit. În plus, tot mai mulţi tineri aleg să plece. Sunt semnalele de alarmă trase de Banca Mondială, iar lipsa de sprijin şi a unei strategii la nivel naţional va accelera exodul.     

de Redactia Observator

la 28.10.2023, 20:48

Vezi și

Mulţi dintre cei care studiază în străinătate nu mai vor să revină în ţară.

Cristian, student Minerva University: Am ales să studiez în Statele Unite, în San Francisco, la Minerva University pentru că, în primul rând, sunt mai multe oportunităţi. Şi aici, în momentul în care munceşti şi munceşti suficient de mult şi cu pasiune, rezultatele vin cu siguranţă.

În 10 ani, numărul românilor cu studii superioare care au emigrat a crescut cu aproape 70.000, arată datele de la recensământ.

Florentina Lazăr, reporter Observator: România a pierdut în ultimii 10-15 ani aproximativ 20% din forța de muncă din cauza emigrației, arată un raport al Băncii Mondiale. Peste 2 milioane de români au ales să plece din ţară, ceea ce a dus la un deficit de personal calificat în mai multe domenii și la decalaje de competenţe, spun specialiștii internaţionali. 

Doar în 2022 au plecat din ţară peste 48.000 de români, cei mai mulţi, aproape 6.000 din categoria de vârstă 15 -19 ani, arată datele Institutului Naţional de statistică. Domeniile cele mai afectate sunt telecomunicaţiile, IT-ul, cercetarea, dezvoltarea şi producţia.

Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: Avem din ce în ce mai mulţi specialişti care-şi doresc să lucreze în străinătate, vorbim de domeniile Telecomunicaţii şi IT, vorbim de domeniile de producţie, vorbim de domeniile de cercetare şi dezvoltare. Motivele pentru care oamenii îşi doresc să lucreze în străinătate sunt legate în primul rând de venit, dar în al doilea rând de mediul în care trăiesc, fie că e vorba de copiii lor, acces la spitale sau o infrastrcutură mai bună.

Sfaturile specialiştilor internaţionali

În plus, Banca Mondială critică statul român şi pentru că nu spijină suficient mediul privat. Alexandru are o firmă de organizare evenimente în Capitală. Schimbările fiscale din ultimii ani i-au afectat serios afacerea.

Alexandru Iancu, antreprenor: Statul, cel puţin în ultima perioadă, apare aşa ca un Bau Bau. Nu poţi să te bazezi pe o predictibilitate clară pe 2-3-5 ani, ca să poţi să-ţi adaptezi planul de afaceri la perioada asta, pune foarte multă presiune. Nu putem pune foarte multă presiune prin tot felul de taxe pentru că atunci când tragem linie vine bilanţul unui an şi profitul e sub 6% după ce ţi-ai plătit toate cheltuielile. Este uşor frustrant.

Mihai Daraban, preşedinte Camera de Comerț și Industrie a României: Tocmai de aceea taxele sunt din ce în ce mai mari. Nu putem noi produce pe măsura apetitului de consum a statului român. N-avem ce să facem, când se înfiinţează agenţii peste noapte, când se cheltuie cum se cheltuie banul public.

Pentru a opri pe cât posibil exodul creierelor, experţii internaţionali recomandă un mediu economic previzibil pentru oameni şi companii, dar şi creşterea calităţii locurilor de muncă în mediul privat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Banca Mondială ne bate obrazul pentru exodul de specialişti. Domeniile în care situaţia este critică. "N-avem ce să facem"