Antena Meniu Search
x

Îmbulzeală pentru florile de la racla Sfintei Parascheva, în ultima zi de pelerinaj

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva s-a încheiat cu o bătaie pe flori. Ultimii pelerini s-au înghesuit ca să rupă din baldachinul unde a fost aşezată racla câte o floare sau un buchet. Comercianţii, în schimb, îşi numără încasările.

Vezi și

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva s-a încheiat cu o bătaie pe flori. Ultimii pelerini s-au înghesuit ca să rupă din baldachinul unde a fost aşezată racla câte o floare sau un buchet. Comercianţii, în schimb, îşi numără încasările. Milioane de lei adună şi biserica, în fiecare an, din donaţii sau din vânzarea icoanelor şi a obiectelor bisericeşti. Fiecare din cei 140 de mii de pelerini a plecat din Iaşi cu un suvenir pentru cei de acasă.

Ultimii pelerini care au trecut pe la racla Sfintei Parascheva au ţinut să plece acasă cu o amintire. După ce s-au rugat, s-au luptat pentru florile care au îmbrăcat baldachinul. În cele cinci zile, cheltuielile pelerinilor au rotunjit încasările vânzătorilor ambulanţi. 

Oamenii care au venit să se închine la Sfânta Parascheva au cumpărat orice. De la busuioc, flori, icoane, suveniruri, până la haine de blană. Un negustor din Bucureşti a câştigat peste 10 mii de lei pe zi. 

Comercianţii spun că anul acesta concurenţa mare între standuri le-a scăzut profiturile.

În fiecare an, cel mai mare pelerinaj ortodox din România aduce încasări de milioane de lei din vânzarea obiectelor bisericeşti, din pomelnice sau donaţii. În 2015, presa a scris că profiturile bisericii s-ar fi ridicat chiar la 5 milioane de euro. Pelerinii pun în butoaiele milei cât îi lăsă bugetul. 

La încasări se adaugă şi banii cheltuiţi de miile de credincioşi pe cazare, masă sau transport. Un hotel cu 125 de camere a închiriat locuri de cazare în valoare de peste 30 de mii de euro. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La raclă a fost, în ultima zi, pelerinajul locuitorilor din Iaşi. În cele aproape 5 zile de pelerinaj la Sfânta Parascheva au trecut aproape 150 de mii de credincioşi. Asta inseamnă mai mult de 1400 de pelerini pe ora. 

Încasările Bisericii vor fi intra în contul unei asociaţii caritabile ce aparţine Mitropoliei Moldovei, după ce vor fi declarate la Fisc. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ocupă primul loc, în rândul celor mai profitabile eparhii ale BOR, cu un profit anual de peste o jumătate de milion de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Îmbulzeală pentru florile de la racla Sfintei Parascheva, în ultima zi de pelerinaj