Antena Meniu Search
x

Video Bază militară modernă, ridicată în centrul staţiunii Rânca. Hotelierii ar fi vrut să fie aleasă altă locaţie

O bază militară modernă este ridicată în centrul staţiunii Rânca, în locul unde a funcţionat o cazarmă a vânătorilor de munte. Va fi gata în cel mult doi ani şi va deveni primul centru de pregătire montană din ţara noastră, unde se vor antrena militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 01.11.2023, 08:53

Vezi și

Lucrările au început deja. Se demolează construcțiile vechi pentru că experții au concluzionat că sunt prea degradate să mai fie salvate și se lucrează la noile fundații. Noua baza militară este ridicată chiar în centrul stațiunii.

Bază militară modernă, ridicată în centrul staţiunii Rânca

Se propune realizarea infrastructurii necesare pentru desfășurarea activității specifice Brigăzii Multinaționale Sud–Est în cazarma 2698 Rânca. (Sursa: Hotărâre de Guvern).

Diana Speretoiu, reporter Observator: Cazarma vânătorilor de munte a fost ridicată în 1970. A fost aleasă pentru modernizare pentru că îndeplinește condițiile de instrucție militarilor în teren muntos.

Pe acelaşi subiect

Și până acum, aici s-au antrenat militari români și străini.

Constantin Pănescu, hotelier: Vin iarna chiar, și vara. Au fost și polonezi, nemți, români, în special detașamentele de la Scorpionii Roșii, de la Craiova.

Proiectul a demarat din 2020, dar construcțiile propriu-zise au început abia în această toamnă. În 17 luni, noua bază ar trebui să fie gata.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Noul proiect prevede realizarea unui bloc cu trei etaje și mansardă, parcare pentru tehnica militară, noi pavilioane și o sală de sport cu un perete pentru alpinism.

Blocul va avea o suprafață de circa 5.000 de metri pătrați. Însă unii dintre hotelierii din Rânca sunt de părere că baza militară putea fi mutată în altă zonă din stațiune. În schimb, gorjenii spun că n-au niciun motiv de teamă. Dimpotrivă, s-ar simți mai în siguranță cu militarii în zona montană.

Reporter-localnici: Chiar dacă e o zonă turistică, ar afecta în vreun fel?

- Nu cred că ar afecta deloc. Din contră, cred că am avea mai multe șanse să vină turiști la noi în țară.

- Ne-am simți mai în siguranță?

- Da, mult mai în siguranță.

- Să facă, domnule, e ceva foarte frumos. Suntem și noi mai aproape de apărarea asta, suntem mai apărați.

- V-ați simți mai în siguranță? 

- Bineînțeles, are cine să ne sprijine și pe noi.

Odată ce va fi gata, baza militară de la Rânca va deveni prima bază specializată în pregătirea militarilor pentru lupta în mediu montan din țara noastră și a șasea bază NATO de la noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Bază militară modernă, ridicată în centrul staţiunii Rânca. Hotelierii ar fi vrut să fie aleasă altă locaţie