Antena Meniu Search
x

Video Beat, cu 140 km/h și la un pas să omoare un pieton. Acuzații grave la adresa generalului Cristian Radu, care ar fi încercat mușamalizarea cazului

Numărul doi din conducerea pompierilor şi mâna dreaptă a lui Raed Arafat, generalul de brigadă Cristian Radu, este cercetat penal pentru că a muşamalizat un accident rutier. Ar fi circulat băut prin Bucureşti, cu 120-140 de kilometri la oră, ar fi fost la un pas să lovească un pieton şi s-ar fi oprit într-un refugiu de tramvai. Ca să scape fără dosar pentru ca urma o avansare, şi-ar fi obligat şoferul să declare că era de fapt la volan.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 17.10.2022, 20:11

Vezi și

Potrivit jurnaliştilor de la Libertatea, totul s-a petrecut anul trecut, pe 8 noiembrie. În jurul orei 7.30, Cristian Radu, prim-adjunct al șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, circula pe Şoseaua Mihai Bravu, din Bucureşti. Pe locul din dreapta era şoferul său, un plutonier. Colonelului, pe vremea aceea, îi plăcea să conducă autoturismul cu mulţi cai putere, chiar dacă ar fi fost băut. Ar fi pornit luminile de avertizare speciale şi ar fi intrat pe linia de tramvai, cu peste 120 km/h, după cum a mărturisit ulterior subalternul său. 

Bianca Iacob, reporter Observator: În goana nebună pe stradă, ar fi fost la un pas să lovească un pieton. Chiar aici. L-ar fi evitat la limită pe bărbat. A tras de volan brusc şi s-a izbit de refugiul staţiei de tramvai. A dislocat 5-6 borduri care delimitau refugiul pentru pietoni de stația de tramvai.

Cristian Radu, pe atunci colonel, ar fi vrut să scape basma curată după accident

Maşina s-a făcut praf, iar cei doi au avut răni serioase. Când s-a dezmeticit, Cristian Radu ar fi pus la cale un plan care să-l scoată basma curată. Adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă l-ar fi obligat pe şofer să declare că el era la volan şi că nu există victime. Maşina ar fi fost ascunsă într-un hangar al Ministerului de Interne. Ofiţerul nu voia să se afle nimic, pentru că un dosar penal ar fi putut anula înaintarea în grad. Cu ocazia Zilei Naționale, a fost avansat general de brigadă cu o stea. 

Pe acelaşi subiect

"Am avut accident cu el, a condus el, a vrut el să conducă și era și beat… Și am luat răspunderea mea, că pe 8 noiembrie a făcut și pe 1 (decembrie, n.r.) trebuia să fie general și am luat răspunderea mea, că altfel nu-l făcea general", mărturisea plutonierul, la şapte luni de la accident, într-o discuţie interceptată de procurori. Cristian Radu a avut nevoie de o operaţie la picior şi 31 de zile de concediu medical pentru recuperare. Le-ar fi spus medicilor şi colegilor că a avut un accident în parc, în timp ce era cu copilul la plimbare. Subalternul său nu ar fi avut voie să se ducă la spital în ziua accidentului. 

"Am procedat în această manieră la indicația lui Radu Cristian, deoarece dacă aș fi mers la spital și aș fi obținut concediu medical, ar fi bătut la ochi, el fiind deja în concediu medical, după ce a fost operat", a povestit plutonierul.

Totul a rămas un mare secret până când şoferul le-a povestit procurorilor militari ce s-a întâmplat 

Abia anul acesta anchetatorii au găsit maşina şi au aflat, în urma unui test ADN, că sângele de pe airbagul din dreapta este al generalului. Chemat la audieri, ofiţerul a negat totul. Însă, potrivit surselor Observator, procurorii i-au dat crezare subalternului. Probele îi susţineau mărturia. În total, şase persoane sunt acum în vizorul anchetatorilor. Cu toţii ar fi ascuns faptele şefului adjunct al pompierilor. 

Adrian Marin, IGSU: Instituția noastră a fost solicitată, în luna iunie a.c., de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, pentru punerea la dispoziție a unor înscrisuri și citarea unor angajați ai IGSU, destinate verificării aspectelor care fac obiectul unui dosar penal. 

Lucian Bode, ministrul de Interne: Din păcate, suntem în această situaţie. Parchetul Militar a cerut date şi informaţii despre această speţă. Am trimis toate documentele către Parchet. În acest moment există un dosar penal deschis, se fac cercetări, la final, infuncţie de decizia Parchetului şi IGSU ca lua o decizie. Este activ, nu s-a luat nicio decizie în ceea ce-l priveşte.

Generalul Cristian Radu a mai fost implicat într-un accident grav şi în 2008

Când se întorcea dintr-o misiune, a adormit la volan, s-a izbit de un podeţ şi şi-a accidentat grav o colegă. A fost achitat de Tribunalul Militar Bucureşti, deşi fusese condamnat de instanţa din Iaşi la 

10 luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă. Şi tot el este ofiţerul care a ţinut la sertar filmul intervenţiei de la Colectiv, timp de trei ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Beat, cu 140 km/h și la un pas să omoare un pieton. Acuzații grave la adresa generalului Cristian Radu, care ar fi încercat mușamalizarea cazului