Un bebeluş "gigant" s-a născut în România. Fetiţa a venit pe lume la Maternitatea din Botoşani şi cântăreşte peste 5 kilograme
Naştere "cu greutate" la Maternitatea din Botoşani, acolo unde o fetiţă a venit pe lume cântărind mai bine de 5 kilograme. Mai precis, 5 kilograme şi 80 de grame.
![](https://img.observatornews.ro/0/2019/1/29/283083/154874237908817540.webp?w=430&f=2&v=2)
Naştere "cu greutate" la Maternitatea din Botoşani, acolo unde o fetiţă a venit pe lume cântărind mai bine de 5 kilograme. Mai precis, 5 kilograme şi 80 de grame.
Mama fetiţei a fost nevoită să facă cezariană, la 39 de săptămâni.
Medicul specialist în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani, a declarat pentru presa locală, că bebeluşul face parte din categoria "macrosom", care poate prezenta complicaţii după naştere, cum ar fi hipoglicemie, distocie a umerilor, insuficienţă respiratorie acută sau fracturi de claviculă.
Bebeluş de peste 6 kilograme, născut tot în Botoşani
- Motănelul Miu, salvat după ce a căzut într-o fântănă de 12 metri. Stăpânul îl căuta disperat şi a chemat...
- O polițistă din Botoșani și mătușa ei, la un pas de înec după ce au vrut să testeze cât de rezistentă e...
- La un pas de moarte. Botoşănean, în stare critică la spital, după ce a fost curprins de flăcări pe un câmp,...
- "Nu avea voie să coboare". Muncitor prins sub tone de pământ, pe un şantier din Botoşani, scos de colegi. I s-a...
- Hoţi din Botoşani, pericol pentriu şoferi. Au furat stâlpii de susţinere pentru plasele anti-zăpadă
În 2015, un alt bebeluş uriaş a venit pe lume, tot în Botoşani. Băieţelul şi-a uimit părinţii, dar şi pe medici a cântărit la naştere peste 5 kilograme şi a primit nota 9.
Medicii l-au considerat un bebeluş-gigant, iar băieţelul nu a fost singurul din familia lui care a făcut furori în spital. Un frate al lui a cântărit, la naştere, 4 kilograme şi 800 de grame.
În Botoşani, în 2011, s-a mai născut un copil de 5 kilograme şi jumătate, însă cel mai greu copil care a venit pe lume sub privirile medicilor botoşăneni s-a născut însă în iulie 2008 şi a cântărit puţin peste şase kilograme.
Care sunt cauzele macrosomiei?
Un număr de factori contribuie la cresterea necontrolata a copiilor inca din pantec. Probabil cel mai important dintre acestia este factorul genetic, precum si nivelul ridicat al zaharului din sangele mamei, provocat de diabetul gestational sau cel zaharat.
Dar sunt si alti factori care pot duce spre riscul aparitiei macrosomiei pot fi: obezitatea gravidei, cresterea masiva in greutate in timpul sarcinii, sarcina cu termen depasit si chiar sexul copilului.
Daca ai nascut inainte un copil de mari dimensiuni, posibilitatea de a naste pe viitor copii la fel de mari este direct proportionala.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰