Morţi suspecte la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi. Doi bebeluşi au murit, iar alţi doi sunt în stare gravă după ce au fost infectaţi cu bacilul Klebsiella
Autorităţile ieşene au demarat o anchetă după ce patru nou-născuţi au fost infectaţi cu Klebsiella la Maternitatea din Iaşi. Doi dintre micuţi au murit.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi conducerea Maternităţii "Cuza Vodă" din oraş au declanşat anchete după ce doi bebeluşi născuţi prematur au murit în unitatea medicală, iar alţi doi se află sub supraveghere medicală, după ce au fost infectaţi cu bacteria Klebsiella.
Cei doi bebeluşi care au decedat cântăreau la naştere 1.700 de grame, respectiv 1.100 de grame si se aflau în Centrul de Terapie Neonatală din cadrul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.
Alţi doi bebeluşi aflaţi în spital se află sub supraveghere medicală, suspectându-se că ar fi infectaţi cu aceeaşi bacterie.
Medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" au confirmat că moartea bebeluşilor ar fi cauzată de infecţia cu bacteria Klebsiella, dar au precizat că probele bacteriologice luate în interiorul spitalului de pe echipamente, dar şi de la cadrele medicale, nu au confirmat existenţa bacteriei, ceea ce ar însemna că infecţiile ar putea proveni din exteriorul unităţii medicale.
- Tânăr de 18 ani, mort în Iași după ce s-a înfipt cu mașina sub un TIR. Luase permisul de conducere de doar o...
- Elevii de liceu care învaţă să repare avioane. Fiecare primeşte lunar două burse, în valoare de 1.100 de lei
- Momentul în care o șoferiţă din Iași merge cu Mercedesul pe trotuar, pentru a-și lăsa copilul fix în faţa...
- Curajul nebun i-a salvat viaţa unui băiat de 13 ani din Iaşi, urmărit de o haită de dulăi: "Era singura şansă"
- Călătorii aflați într-un autobuz din Iași, atacați cu spray cu piper de doi adolescenţi de 15 și 16 ani
"Am declanşat o anchetă şi noi, în maternitate, dar şi cei de la DSP. Toate testele făcute şi la noi, şi la DSP, adică cele preliminare, au ieşit sterile. Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. Una este un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva este un prematur care nu se poate apăra“, a declarat, joi, directorul medical al Maternităţii "Cuza Vodă" din Iaşi, Maria Stamatin.
Ea a adăugat că în spital toate echipamentele sunt sterilizate corespunzător şi că există protocoale de îngrijire clar stabilite, ssusţinând că este posibil ca bacteria să fi fost adusă în spital de către aparţinătorii copiiilor.
La rândul său, managerul maternităţii ieşene, Robert Dâncă, a declarat că este "o situaţie nefericită", dar că medicii au făcut tot ce este posibil ca bebeluşii să rămână în viaţă.
Klebsiella este un bacil Gram-negativ, imobil, incapsulat, lactozo-pozitiv, ce se găseşte în flora normală a cavităţii bucale, tegument şi tract gastrointestinal.
„Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Iar acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. În cazul prematurilor, noi facem tot felul de proceduri de diagnostic, de tratament, care clar sunt cu risc infecţios. Altceva e un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva e un prematur care nu se poate apăra. Chiar în consimţământul informat al părinţilor scrie clar că poate să prezinte inclusiv infecţie şi deces“, a explicat prentru presa locală prof. dr. Maria Stamatin.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰