Video Un an de la tragedia din Crevedia. Patronii staţiei GPL au făcut înţelegeri pe sute de mii de euro cu rudele victimelor şi cu supravieţuitorii
A trecut un an de la dezastrul de la Crevedia, unde 6 oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi zeci au fost răniţi în urma exploziilor puternice, izbucnite la staţia GPL neautorizată. Bilanţul este extrem de dureros, iar pagubele rămase în urmă au fost uriaşe: 8 clădiri complet distruse, iar alte 80 afectate.
Timpul a trecut şi asta se vede şi în localitatea Crevedia, în locul unde au avut loc incendiul şi, implicit, cele trei explozii la staţia GPL care funcţiona fără autorizaţie de 3 ani.
Câteva lumânări şi fotografia uneia dintre victimele de la Crevedia pusă pe un gard sunt singurele lucruri care mai aduc aminte de dezastrul care a avut loc la Crevedia în urmă cu un an.
Întelegeri pe sute de mii de euro cu patronii staţiei GPL, acuzaţi de producerea dezastrului
Este o situaţie cel puţin bizară în localitate. Multe din rudele celor care au decedat, dar şi victimele care au supravieţuit sau au avut casele afectate de explozii au căzut la înţelegere cu patronii firmei Flagas, cu inculpaţii din dosar acuzaţi de producerea nenorocirii. Prin intermediul unor contracte foarte puternice, oamenii au fost de acord să primească nişte sume de bani destul de mari, între 150.000 şi peste 350.000 de euro pentru a renunţa la orice pretenţie în dosarul deschis de Parchet. Sunt înţelegri prin care se stinge o parte din prejudiciu, iar asta contează în desfăşurarea procesului penal, spun avocaţii. Practic, judecătorii vor putea aprecia de bunăcredinţă intenţia inculpaţilor de a ajuta victime şi le-ar putea da o pedeapsă redusă.
- Tragedia de la Crevedia, la un pas de a fi repetată. O staţie GPL din Mehedinţi a luat foc după un accident...
- Câţi ani de închisoare riscă patronii staţiei GPL din Crevedia. Stângă şi Doldurea au reconstruit casele...
- Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată. De ce fapte sunt acuzaţi Cosmin Stîngă şi Ionuţ...
- Acuzații noi și extrem de grave în dosarul Crevedia, după moartea soților Barbu. Patronii stației GPL riscă...
Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimişi în judecată. De ce fapte sunt acuzaţi Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea
Procesul se află în etapa de cameră preliminară, iar în septembrie ar trebui stabilit primul termen. Cosmin Stîngă şi Ionuţ Doldurea, patronii firmei care a operat depozitul GPL, au fost trimişi în judecată pentru distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă; practic, pentru că le-au permis angajaţilor să facă transvazări în condiţii ilegale, au creat premizele producerii exploziilor care au dus la moartea a 6 oameni, rănirea altor 56, distrugerea totală a 8 case şi parţială a altor 80 de locuinţe.
Expertizele realizate de specialişti au demonstrat faptul că cele trei explozii au fost produse ca urmare a transferului de gaze dintr-o cisternă în alta, în condiţii improprii.
Acuzaţiile procurorilor:
* Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru
În perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia. Astfel, a fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare/încărcare GPL. Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18,48 - 21,46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate - în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte opt explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a cinci persoane şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile (opt case distruse total şi 80 distruse parţial) şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora.
* Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
În perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de angajatori, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă - prevăzute în HG 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în HG 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă - deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.
* Nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă
În condiţiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalţi factori de decizie din cadrul societăţii elaboraseră în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligaţiei de a asigura respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au pus la dispoziţia angajaţilor societăţii, care desfăşurau activităţi lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat şi nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată şi afectată de vicii de funcţionare, determinându-i în mod activ pe angajaţii societăţii să o utilizeze în procesul de transvazare. S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii şi s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acţiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanşare a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din judeţul Dâmboviţa, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât şi în afara muncii. Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri. Astfel, prin ordonanţa din data de 6 septembrie 2023, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând firmei Flagas SRL, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a şapte imobile aparţinând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi. De asemenea, s-a pus sechestru pe bunurile mobile aparţinând firmei, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi.
Dosarul a fost trimis la Judecătoria Răcari din judeţul Dâmboviţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰