Video Bombă ecologică cu ceas în Maramureș din cauza munților de gunoaie care au invadat județul. Autoritățile au decretat stare de alertă și cer ajutorul de la București
Este stare de alertă în județul Maramureș. Autoritățile nu mai pot gestiona munţii de gunoaie și cer ajutor de la Bucureşti. Au ajuns în această situaţie după ce toate rampele din județ au fost închise din cauza supraîncărcării, iar depozitul care ar fi trebuit să preia deşeurile este un şantier de mai bine de şapte ani.
La intrarea în Baia Mare, zac munţi de gunoaie. Este o bombă ecologică cu ceas care nu mai poate fi dezamorsată. Deşeurile au ajuns să sufoce întreg judeţul Maramureş. Depăşite de situaţie, autorităţile locale au cerut decretarea stării de alertă.
Stare de alertă în Maramureș
Rudolf Stauder, prefect Maramureș: Vineri am primit o adresa prin care a informat cnsu ca sunt intr o situatie extremă, neamaiavând posibilitatea să depoziteze deşeuri nici în judeţ, nici în judeţele din apropiere. Am făcut un raport către DSU, am luat legătura cu Ministrul Mediului, secretarul de stat, Arafat. Și am discutat cu premierul. S-a căzut de acord şi s-a luat o decizie.
La nici 30 de kilometri distanţă, în comuna Fărcaşa, ar fi trebuit să funcţioneze deja un depozit la standarde europene în care s-au investit peste 45 de milioane de euro, bani veniţi de la Bruxelles. Doar că nici după şapte ani, lucrările nu sunt gata. Iniţial, au existat alunecări de teren. Apoi constructorul a intrat în insolvenţă.
- Stare de alertă în Maramureș, din cauza gunoaielor. Tratarea și depozitarea deșeurilor vor fi asigurate timp de...
- Opt gropi de gunoi din jurul Capitalei au tarife mult mai mici decât cel de la Vidra. Blocajul de care se lovesc...
- Cum au apărut munții de gunoaie de pe Calea Victoriei, zona de promenadă a Capitalei. Coşurile de gunoi dau pe...
Reporter-Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș: Aveți siguranța că la finalul anului viitor terminaţi depozitul de la Facaşa?
- Răspunsul este nu. Nu am nicio certitudine pentru că nu eu execut lucrările, ci este o firmă privată care s-a angajat printr-un contract între CJ MM şi societatea respectivă, dar iată că suntem la şapte luni de zile de la semnarea contractului şi proiectarea nu este 100% finalizată.
Dacă nici anul viitor depozitul nu va fi funcţional, banii trebuie înapoiaţi Uniunii Europene. Până atunci, autorităţile speră să fie finalizată stația de sortare în comuna Satulung. În ultima lună, gunoaiele au fost depozitate la Târgu Mureș, la Bistrița și urmează Oradea.
Rudolf Stauder, prefect Maramureș: Deşi fiind o platformă destul de mare, cu o capacitate destul de mare, curtea de conturi le interzicea să primească deşeuri din alte judeţe.
Dacă situaţia nu se va rezolva, autorităţile nu exclud să prelungească starea de alertă.
Rudolf Stauder, prefect Maramureș: Dacă cei de la Consiliul Judeţean se grăbesc cu lucrările şi apucă să finalizeze până atunci, atunci nu o vom mai cere, iar dacă nu vor fi gata cu acele lucrări, ori o să cerem o altă locaţie sau o prelungire.
Localnici: Probabil e un business si ăsta, nu se ştie, benefic pentru cineva.
- Trebuie să fie o groapă de gunoi, imposibil, altfel unde.
Ultima rampă de gunoi din Baia Mare a fost închisă în luna februarie a anului trecut. Şi nu este prima dată când judeţul Maramureş se cofruntă cu problema gunoielor. În urmă cu un an, comisarii Gărzi de Mediu au dat amenzi de 90 de mii de lei după ce deşeurile au fost depozitate pe o rampă neautorizată, amplasată lângă râul Săsar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰