Antena Meniu Search
x

Video Opt gropi de gunoi din jurul Capitalei au tarife mult mai mici decât cel de la Vidra. Blocajul de care se lovesc primarii de sector

Unde se va duce gunoiul din Bucureşti? Rămâne un mister. Primarii de sector caută soluţii în apropierea oraşului ca să scape de monopolul impus de singura groapă de gunoi din vecinătate şi de preţurile mari. Doar că, pe o rază de 150 de kilometri în jurul Capitalei, gropile sunt deja pline. În plus, locuitorii dintr-un singur sector produc într-o lună deşeuri cât cei dintr-un întreg judeţ. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.10.2022, 20:29

Vezi și

Până la începutul anului viitor, primarii de sector vor să găsească gropi de gunoi unde să ducă deşeurile colectate de la locuitorii Capitalei. Au o singură condiţie: groapa trebuie să fie la cel mult 150 de kilometri distanţă de Bucureşti. "Depozitarea ar trebui să fie rezolvată până în februarie anul viitor şi apoi tratarea ceva mai târziu, în martie sau aprilie", a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. 

Opt gropi de gunoi îndeplinesc criteriile primăriilor de sector

Până acum, edilii au găsit opt gropi de gunoi în localităţi din jurul Capitalei care se încadrează în preţul cerut, sub 130 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri. Tarifele sunt mult mai mici decât plătesc acum toate primăriile la Vidra, singura groapă de gunoi unde se duc deşeurile: 330 de lei pe tonă. 

Deşi trei din cele opt gropi de lângă Bucureşti sunt administrate tot de firma care deţine groapa Vidra, reprezentanţii companiei consideră licitaţia ilegală şi anunţă că nu vor trimite nicio ofertă. "În afara Bucureșiului gestionăm trei depozite ecologice dar nu vom participa la licitație", susţin reprezentanţii depozitului din Vidra. 

Pe acelaşi subiect

Cel mai mic preţ este la depozitul din oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa. "Această groapă din Dâmboviţa este cea mai apropiată de Sectoarele 1 şi 6, la o distanţă de 60 de kilometri. Cele două sectoare ar putea să aducă aici o cantitate de peste 100.000 de tone de gunoi pe an la un preţ de 58 de lei tona plus costurile de transport", arată Andreea Milea, reporter Observator.

Groapa de gunoi din Titu e aproape plină

Doar că groapa de aici este aproape plină. Filmare cu camera ascunsă la groapă Titu din Dâmboviţa: "Ei au cantitate mare. Dacă aduce două zile Bucureştiul, păi înseamnă că umple jumătate de groapă. Noi aducem 4.000, 5.000 de tone pe lună. Ei aduc în cinci zile". "Un sector al Bucureştiului este cât un judeţ şi jumătate ca deşeuri produse", a precizat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

O groapă de gunoi în afara Capitalei vine însă cu costuri mai mari pentru transport. Asta înseamnă preţuri mai mari pentru locuitori. Bucureştenii din cele şase sectoare ale Capitalei produc anual peste 500.000 de tone de gunoi. Cele mai multe deşeuri vin din Sectorul 4, peste 150.000 de tone şi din Sectorul 2, 145.000 de tone. Primăriile de sector sunt dispuse să plătească 65 de milioane de lei pentru depozitarea gunoiului. Contractul va fi pe doi ani. Între timp, edilii speră să construiască o nouă groapă de gunoi în judeţul Ilfov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Opt gropi de gunoi din jurul Capitalei au tarife mult mai mici decât cel de la Vidra. Blocajul de care se lovesc primarii de sector