Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Borşul gratis de la Festivalul Lipovenesc din Jurilovca e istorie: degustarea se plăteşte. "Ai bani, mănânci, n-ai bani, nu mănânci"

În inima Dobrogei, bucuria de a fi împreună se trăieşte în coadă de peşte. Zeci de mii de oameni s-au adunat în acest weekend la Festivalul Borșului Lipovenesc din Jurilovca. Cu toţii au fost impresionaţi de deliciile pescăreşti, pregătite de localnici după reţete tradiţionale. Iar concertul Gipsy Kings a încălzit inimile turiştilor în prima seară de eveniment. 

de Redactia Observator

la 22.09.2024 , 20:44

Timpul a zburat altfel pentru cei care au venit să se bucure de melodiile celebrei formaţii Gipsy Kings, alături de Tonino Baliardo. A fost finalul perfect al primei zile la Festivalul Borșului Lipovenesc

Festivalul Borșului Lipovenesc, la Jurilovca

Până atunci, pe lumină, oaspeţii care au cucerit Jurilovca, mica localitate cu mai puţin de 4.000 de locuitori, s-au desfătat cu deliciile culinare pescăreşti. "Midii în sos de vin, în sos roşu. Avem şi ciorbă de peşte, caras. Şalău prăjit", arată un bucătar.

Vezi și

Şi timpul chiar s-a oprit o clipă pentru toţi cei care au gustat celebrul borşul de peşte lipovenesc, vedeta festivalului. "Somn. Acesta este crap şi plătică. La fel, somn. Este novac fin", arată Gheorghe Cârstea, bucătar.

Pe acelaşi subiect

"Suntem din Constanţa, venim în fiecare an. Şi la Constanţa e peşte, e tot, dar aici e festivalul şi ne place foarte mult borşul de aici, cum îl fac lipovenii. Şi celelalte produse", spune un bărbat.

Cât costă o porţie de borş

Doar că anul acesta, distracţia n-a mai fost gratis. Oamenii n-au mai primit gratuit un bol cu borş de peşte ca în anii trecuţi, când se formau cozi uriaşe, ci au plătit pentru degustare. O porţie a costat 25 de lei. "De 5 ani ne-a dat borş gratuit şi acum?! Ai bani, mănânci, n-ai bani, nu mănânci. S-a scumpit apa", comentează un bărbat.

Preţurile cum sunt? "25 - ciorba. 35 - midiile, carasul - 35, şalăul - 40. Cam astea sunt preţurile", spune Nicolae Chiolan, bucătar

  • Reporter: Cât aţi plătit pentru porţii? 
  • Participant: Păi, ciorba, 50 şi şalăul cu mămăligă, 40.
  • Reporter: Vi se pare scump?
  • Participant: Nu mi se pare scump, având în vedere ce este aici.

Pentru preparate mai sofisticate, unii dintre turişti au plătit şi peste o sută de lei. "Turiştii care au venit din toate zonele ţării sunt foarte foarte încântaţi de super organizarea de aici, de la Jurilovca, Festivalul Borşului de Peşte, după cum ştiţi", spune Valentina Şevval, comerciantă. 

Ingredientul secret al preparatelor care lasă gura apă e unul singur. "Cum să vă spun eu... secretul... să pui suflet!", crede Gheorghe Cârstea, bucătar. Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca se încheie în această seară cu un concert memorabil Damian & Brothers şi Irina Rimes. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Borşul gratis de la Festivalul Lipovenesc din Jurilovca e istorie: degustarea se plăteşte. "Ai bani, mănânci, n-ai bani, nu mănânci"