Antena Meniu Search
x

Localnicii din Ditrău, care i-au găzduit pe muncitorii din Sri Lanka, ameninţaţi că li se va da foc la casă (Video)

Scandalul din Ditrău, judeţul Harghita, este departe de a se fi încheiat. Angajarea a doi migranţi la o brutărie din comună a provocat un val de indignare printre localnici, iar proprietarii casei în care au fost cazaţi iniţial cei doi migranţi ar fi primit ameninţări telefonice că li se va da foc la case.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 01.02.2020, 16:36

Vezi și

Scandalul din Ditrău, judeţul Harghita, este departe de a se fi încheiat. Angajarea a doi migranţi la o brutărie din comună a provocat un val de indignare printre localnici, iar proprietarii casei în care au fost cazaţi iniţial cei doi migranţi ar fi primit ameninţări telefonice că li se va da foc la case, dacă îi mai găzduiesc pe cei doi migranţi.

Cazaţi iniţial la Ditrău, cei doi migranţi au fost mutaţi în Lăzarea, o comună învecinată, dar şi aici ar fi avut parte de aceleaşi ameninţări. Ulterior, cei doi migranţi au fost mutaţi din nou, la Gheorghieni, unde locuiesc în prezent, însă sunt păziţi de Poliţia Locală.

Cei care i-au cazat pe brutarii din Sri Lanka, ameninţaţi cu incendierea locuinţelor

Cei doi migranţi din Sri Lanka, angajaţi ca brutari la o brutărie din Ditrău, au fost mutaţi din două localităţi, unde fuseseră cazaţi, după ce localnicii care i-au găzduit au primit ameninţări telefonice că li se va da foc la casă. Ulterior, cei doi brutari din Sri Lanka au fost mutaţi în Gheorghieni, unde sunt păziţi de Poliţia Locală.

"Noi am trimis declaraţia noastră în faţa localnicilor şi a primarului, propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi, pentru liniştea localnicilor, să fie puşi într-o altă locaţie a producţiei, deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi 5 brutari cu care deja am făcut contracte vor fi aduşi numai în cazul în care în şase luni nu vom putea să angajăm 5 brutari calificaţi dintre localnici. Ei tot nu vor să accepte că oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori am fost atacaţi cu faptul că ei nu ar avea probleme cu persoanele respective, dar totuşi să nu atingă pâinea lor, sau a noastră", a declarat patronul brutăriei.

Poliţia a deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare

"Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală, faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat şi să identificăm principalele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, urmând ca aceasta să aibă, ca în orice caz de genul acesta, un suspect, doi, zece, sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz", a precizat inspectorul de Poliţie Filip Gheorghe, purtător de cuvânt la IPJ Harghita. 

Câteva sute de localnici au venit sâmbătă la Căminul Cultural din Ditrău, judeţul Harghita, în cadrul unei adunări populare, pentru a discuta angajarea la o brutărie din comună a doi cetăţeni care au venit din Sri Lanka să îşi construiască o viaţă în România.

Localnicii au insistat din nou că nu vor imigranţi la ei în comună, iar primarul chiar şi-a întrerupt discursul, pentru că i-au dat lacrimile la un moment dat. Patronii brutăriei şi-au cerut scuze că nu au informat localnicii că vor angaja imigranţi la brutărie, dar au precizat că cei doi angajaţi nu pleacă nicăieri din fabrică, dar i-au mutat pe cei doi muncitori din producţie, la alte sarcini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Localnicii din Ditrău, care i-au găzduit pe muncitorii din Sri Lanka, ameninţaţi că li se va da foc la casă (Video)