Video Bucureştiul, "carantinat la exterior": 11 localităţi din jurul Capitalei sunt în izolare. Oamenii nu se tem să iasă, poliţiştii sunt depăşiţi
România se închide puțin câte puțin în fiecare zi. Municipiul Lugoj a intrat în carantină noaptea trecută. În Constanţa, 7 localităţi se închid în această seară, în Sibiu - alte trei. Şi în jurul Capitalei cercul se strânge. 11 localități din Ilfov au intrat sau vor intra curând în carantină. Doar că e o carantină relativă! Filtrele funcționează mai mult prin sondaj, iar oamenii nu se mai tem. Chiar dacă cifrele nu scad. 9685 de noi infectări şi 160 de decese la ultima raportare.
- Ciorogârla, Clinceni, Berceni, Chiajna și Bragadiru sunt deja în carantină
- Corbeanca, Dobroești, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni și Popești-Leordeni intră în carantină sâmbătă noaptea
11 localităţi din Ilfov au intrat sau se pregătesc să intre în izolare. Bucureştiul a ajuns, practic, carantinat la exterior.
Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: E foarte dificil având în vedere că cei care locuiesc în Bucureşti au servicii în Ilfov şi invers. Un număr important de persoane au locurile de muncă în Bucureşti şi locuiesc în Ilfov.
Ciorogârla, Clinceni și Berceni sunt deja de câteva zile în carantină. În Chiajna și Bragadiru, măsura a intrat în vigoare de seara trecută. Iar de azi, de la ora 22, în Corbeanca, Dobroești, Măgurele, Mogoșoaia, Otopeni și Popești-Leordeni se va întâmpla același lucru.
Locuitor din Otopeni: E un lucru bun.
Reporter: Vă încurcă?
Locuitor din Otopeni: Nu, ne ducem la serviciu, o să ne facem declaraţii.
Cum pot fi tranzitate localităţile aflate în carantină
Pe DN1, autoritățile dau asigurări că nu se vor organiza filtre, ci vor fi polițiști doar pe străzile care duc spre oraș.
Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: Încercăm să nu blocăm traficul, dar asta nu înseamnă că cei care nu sunt verificaţi la acces nu vor fi verificaţi la interior.
Doar că, momentan, e carantină şi nu prea.
Reporter: Opriți fiecare mașină care vine?
Poliţist în Chiajna: Mai oprim… mai… depinde. Uite, acuma toate scapă că v-am oprit pe dumneavoastră.
Reporter: Păi și mai e eficienta carantina așa?
Poliţist în Chiajna: Păi e eficientă carantina că… oprim cât putem. Dacă suntem câți suntem…1,2,3…
În alte localități, polițiștii sunt pur şi simplu depășiți.
Poliţist în Berceni: Încercăm să oprim toate mașinile.
Reporter: Reușiți?
Poliţist în Berceni: Încercăm.
Marcel Vela: MAI are capacitatea de a gestiona aceste situaţii delicate.
Unii au fost mai prevăzători. Şi carantina nu i-a luat prin surprindere.
Andre Rotaru, reporter Observator: Deşi mai sunt ore bune până la carantină la intrarea în Popeşti-Leordeni poliţiştii au început deja să îi avertizeze pe şoferi că de la ora 22 vor avea nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.
Regulile în localitățile carantinate sunt aproape identice cu cele din starea de urgență. Vârstnicii pot ieși din case pentru a merge la cumpărături între orele 10 și 14. Cu toții pot ieși din case pentru a merge la serviciu sau pentru asistență medicală de urgență. Sunt permise și deplasările scurte, pentru a face sport individual sau pentru a plimba animalul de companie.
Cei care au nevoie să treacă prin localitățile carantinate pentru a ajunge la serviciu au nevoie de o adeverință de la angajator, care să conțină inclusiv traseul de deplasare al angajatului. Grupul de comunicare strategică precizează că modelul din starea de urgență rămâne valabil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰