Antena Meniu Search
x

"Butea feciorilor", tradiție păstrată de sute de ani: Feciorii din Alba pornesc la colindat în a doua zi de Crăciun

Într-o localitate din judeţul Alba se păstrează un obicei vechi de sute de ani, numit "butea feciorilor".

Vezi și

Într-o localitate din judeţul Alba se păstrează un obicei vechi de sute de ani, numit "butea feciorilor". Tinerii din localitate, îmbrăcaţi în costume populare, pleacă la colindat însoţiţi de lăutari. Odată terminate urările, feciorii organizează o petrecere la care sunt invitate fetele din sat.

"Butea feciorilor" se formează cu o lună înainte de Crăciun. În seara de Ajun, toţi feciorii îmbrăcaţi în costume populare, cu căciuli împodobite cu pene de păun multicolore, flori şi beteală se adună la o gazdă şi pornesc apoi la colindat.

Visarion Hăpian, primarul localităţii Daia Română, judeţul Alba:

Noi, ca şi localitate rurală, putem să fim mândri cu ceea ce avem şi ce moştenim, inclusiv, după cum puteţi vedea, costumul popular care este fabricat manual şi este păstrat de la bunici, de la părinţi.

Băieţii participă de la vârsta de 15 ani şi până la 19 ani, spun cei ai locului. Şi fetele au aceeaşi vârstă. Şi ele sunt îmbrăcate în port popular, păstrat din generaţie în generaţie.

La tinerele din sat, butea feciorilor ajunge în a două zi de Crăciun. Tradiţia, aşteptată cu nerăbdate de toţi, îi aduce acasă şi pe tinerii stabiliţi în străinătate. 

La eveniment participă tot satul, de la mic la mare, în fiecare an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » "Butea feciorilor", tradiție păstrată de sute de ani: Feciorii din Alba pornesc la colindat în a doua zi de Crăciun