Buzoienii au creat ceva de SPERIAT! Ardei de 200 de ori mai IUŢI decât cei obişnuiţi
După două decade de studiu, cercetătorii buzoieni spun că ardeii obţinuţi sunt atât de iuţi încât tăierea unuia ar provoca un strănut în masă
După două decade de studiu, cercetătorii buzoieni spun că ardeii obţinuţi sunt atât de iuţi încât tăierea unuia ar provoca un strănut în masă
Şeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, Costel Vânătoru, spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obişnuit are o concentraţie de capsaicină de maximum 1.000 de unităţi Scoville, iar cel obţinut la Buzău măsoară până la 2 milioane de unităţi.
"Am o colecţie de ardei iuţi compusă din peste 200 de soiuri. Am făcut o evaluare a concentraţiei de capsaicină şi am ajuns la concluzia că după un studiu care a început în 1996 am reuşit să ameliorăm soiuri de top, care concurează cu cei mai iuţi ardei din lume, mă refer la cei omologaţi. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru măsurând 2 milioane de unităţi, pe câmp, cel bulgăresc pe care îl consumăm la masă are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iuţimea este influenţată de mediul de cultură, dar şi de soi, iar ce am reuşit noi este ameliorarea soiului. Pentru că nu e încă o specie omologată, omologarea durând cinci ani şi implicând anumite aspecte, îl folosim ca material genetic de bază, suntem încă în stadiu de cercetare”, a explicat Costel Vîntătoru.
El a adăugat că deocamdată ardeiul obţinut la Buzău nu poate fi vândut. De asemenea, acesta nu poate fi mâncat, susţinând că gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.
Capsaicina obţinută de la aceşti ardei poate fi folosită cu succes în domeniul medical.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰