Video Calcit unic în lume, furat în 10 secunde de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Niciun suspect, la 11 ani de la jaf
În ziua în care din muzeul olandez dispăreau piesele din tezaurul dacic, se împlineau 11 ani de când Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a rămas fără cel mai valoros exponat - un calcit unic în lume, furat de un bărbat încă neidentificat. Cazul a fost clasat acum trei ani, dar autorităţile încă speră să recupereze bunul, parte din patrimoniul naţional.
10 secunde. De atât a avut nevoie hoțul pentru a face nevăzut cel mai valoros exponat al Muzeului Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" din Baia Mare. Alarma a fost declanșată, însă echipa de intervenție a fost informată eronat de către agentul de pază că ar fi fost o alarmă falsă. Furtul, chiar dacă unul valoros, a rămas nesoluționat.
Dosarul a fost clasat în anul 2022. Timp de opt ani de zile polițiștii au făcut zeci de audieri în acest caz, dar niciuna dintre ele nu a dus la identificarea hoțului.
Filmul jafului
Hoțul a spart două dintre ferestrele muzeului și, în doar 10 secunde, a reușit să se facă nevăzut cu bucata de calcit de Herja. Calcitul alb-negru este extrem de rar, având o compoziție unică în lume.
- Ce a înţeles preşedintele CCR din discursul lui JD Vance despre anularea alegerilor: "A spus că suntem o...
- Uniformă de 7.500 de lei a Poliţiei, distrusă după prima spălare: "Nu este un puzzle, nici fake news"
- Cine este autorul jafului de la sala de jocuri din Ovidiu. Individul are 19 ani și era căutat de poliția italiană
- Prima reacţie a CCR după anularea alegerilor. Reorganizarea turului 2, exclusă: "Ar fi o eroare grosieră şi o...
- Tenorul Felician Mureșan a murit pe Aeroportul Otopeni, în timp ce aştepta să se îmbarce spre Grecia. "Şi-a...
"Piesa sustrasă din muzeu, care se poate observa în această imagine, este deosebită pentru că forma ei este apropiată de forma sferică, nefiind totuși perfectă, diametrul fiind de opt centimetri", spune Ioan Dănuț, director Muzeu Mineralogie. "A fost o breșă de securitate la acel moment. A fost o lovitură pentru patrimoniul județului și pentru patrimoniul întregii țări", explică Vlad Duruș, vicepreședinte CJ Maramureș.
Chiar și așa, autoritățile speră că, într-o zi, exponatul va fi recuperat.
"Chiar dacă procedura penală a fost încheiată, printr-o procedură civilă, recuperarea piesei se mai poate face", continuă Ioan Dănuț, director Muzeu Mineralogie
Exponatul a fost asigurat la suma de 8.000 de euro, bani pe care muzeul i-a și primit după furt. Valoarea sa, având în vedere că făcea parte din tezaurul național, este însă mult mai mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰