Antena Meniu Search
x

Video Când ar putea lovi din nou un cutremur asemănător cu cel din 1977. Specialist: "În mod sigur o să vină"

A trecut aproape jumătate de secol de la cel mai mare cutremur din istoria României. Bucureștiul se află printre primele 10 cele mai vulnerabile orașe din lume la risc seismic. În plus, sute de clădiri din Capitală sunt un real pericol pentru locatari şi pentru trecători. Specialiştii au mers astăzi în punctele nevralgice din centrul oraşului şi le-au explicat oamenilor cum se pot salva în cazul unei catastrofe.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 03.03.2024, 19:56

Vezi și

Cei care au trecut prin tragedia din '77 încă îşi amintesc de evenimentul devastator. 140 de români au murit atunci. "Mi-a căzut televizorul în faţa ochilor, ce să vă spun? A fost o perioadă de coşmar! M-am așezat pe planşeu, în apropierea unei grinzi mai sigure cu fetiţa mea care avea doi ani şi am stat", povestește cineva.

Iar previziunile specialiștilor ne dau fiori într-un oraș care stă să cadă.

Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP: Acest cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani.

Cum ne apărăm în cazul unui seism devastator

Pe acelaşi subiect

Specialiştii de la Institutul de Fizica Pământului le-au explicat oamenilor ce pot face în cazul unui seism devastator. Concret, oamenii sunt sfătuiţi să nu părăsească locuinţa în timpul cutremurului şi să caute un loc sigur: sub grinzi sau sub o masă rezistentă.

Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP: Trebuie să înţelegem că nu putem prezice acest cutremur, dar putem să ne pregătim şi asta începe cu clădirea în care locuieşti, cunoaşterea măsurilor de comportament optim care îţi creşte şansa de supravieţuire.

Bucureștean: Am venit la acest tur ghidat pentru a afla măsurile pe care eu ca individ pot să le iau în cazul producerii unui cutremur, pentru a afla mai multe despre vulnerabilităţile clădirilor din centrul istoric al Bucureştiului.

În Capitală, 2.378 de imobile au bulină roşie, adică sunt încadrate în clasa de risc seismic I. Doar câteva sunt în curs de consolidare.

Sebastian Petrescu, expert AMCCRS: 41 de clădiri sunt în programele de consolidare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie. Avem programul fază Dali, pentru estimarea costurilor şi apoi proiectul pentru execuţie. Aceste proiecte durează în jur de doi ani de zile.

Turiști pentru o zi în București

Bucureştenii care au venit la turul ghidat al specialiștilor INFP au fost şi turişti pentru o zi.

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Pe lângă informaţiile despre seisme, cei care au venit astăzi la turul ghidat află şi informaţii despre Bucureşti. De exemplu, chiar aici, în spatele meu, a fost casa primarului Pache Protopopescu. 

Bucureștean: Vizual, când te plimbi pe străzi şi vezi locaţia acestor evenimente, are un impact mult mai important.

De la începutul anului, cei care deţin apartamente în blocuri cu bulină nu mai au voie să le închirieze. În caz contrar, riscă amenzi între 5000 şi 10.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Când ar putea lovi din nou un cutremur asemănător cu cel din 1977. Specialist: "În mod sigur o să vină"