Antena Meniu Search
x

Video Când va fi gata metroul din Cluj? Preţul de execuţie s-a mărit, licitaţia, amânată. Nici măcar constructorul japonez nu-şi poate asuma termenul de finalizare

"Atenţie, se închid uşile!" -  Este unul dintre cele mai aşteptate anunţuri de locuitorii din Cluj, cărora li se promite, de ani buni, o infrastructură pentru metrou. Doar că trenurile par să meargă în direcţia opusă şi se îndepărtează tot mai mult de staţia finală. Nici nu au început lucrările, că preţul de realizare s-a mărit deja, iar licitaţia a fost amânată de trei ori. Noul termen de finalizare, de trei ani şi jumătate, n-ar putea fi asumat nici măcar de.... japonezi, spun viitorii călători. 

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 16:56

Vezi și

Metroul din Cluj pare deocamdată doar un vis îndepărtat. Estimate iniţial la 1,8 miliarde de euro, fără TVA, lucrările de contruire a primei magistrale din Cluj-Napoca s-au scumpit brusc cu 35%, înainte de a începe. Totalul se ridică acum la 2,4 miliarde de euro, din care doar 300 de milioane de euro vor veni de la Uniunea Europeană, prin PNRR.

Când ar trebui să fie gata prima staţie de metrou 

Prima din cele 9 stații pentru care s-au găsit bani până acum va fi amenajată pe calea Mănăştur, apoximativ la jumătatea magistralei. Linia va continua pe încă aproape 10 kilometri, până la stația Europa Unită, iar primii pași în subteran, că și călători, ar trebui să ii putem face peste doar 3 ani și jumătate. Un termen mult prea scurt, spun chiar şi cei mai optimişti.

Ciprian Rus - preşedinte USR Cluj: Nu mai avem încredere în abilităţile actualei administraţii locale să ducă acest proiect la bun sfârşit. Dacă ne aducem aminte, doar anul ăsta, proiectul a avut 3 amânări, o suspendare şi o scumpire.

Pe acelaşi subiect

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Acest proiect n-a fost anulat, n-a fost suspendat, şi-a urmat parcursul de licitaţie prevăzut de lege. Dar dacă un război apare, între momentul declanşării licitaţiei şi momentul finalizării ei, este de ordinul evidenţei că trebuie să iei decizii pentru a te adapta la realitate.

Până ca licitaţia să fi reluată, mai sunt însă câteva etape. Proiectul cu noul cost trebuie aprobat de Ministerul Transporturilor, iar mai apoi de Guvern. Iar dacă toate acestea vor fi gata până la finalul anului, lucrările tot nu vor începe imediat.

Szakats Istvan - activist civic: În studiul de prefezabilitate se indica 26 de luni de proiectare. Deja ai 2 ani numai proiectarea. Cât timp mai rămâne pentru săpat? Practic pentru săpat rămâne timp cât a alocat primăria pentru două poduri, care şi alea se dublează. La aşa ceva nu s-ar băga nici măcar japonezii.

Metroul din Cluj ar urma să aibă 19 staţii, 5 în Floreşti şi restul în Cluj-Napoca. Trenurile vor circula odată la 90 de secunde şi vor avea capacitatea să transporte 165.000 pasageri zilnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Când va fi gata metroul din Cluj? Preţul de execuţie s-a mărit, licitaţia, amânată. Nici măcar constructorul japonez nu-şi poate asuma termenul de finalizare