Antena Meniu Search
x

Video Canicula sporeşte cazurile de înec. Cum se face corect manevra de resuscitare

Canicula a pus stăpânire pe România, iar din dorinţa de a fugi de zăpuşeală, cei mai mulţi se refugiază pe malul apelor. Deşi mulţi nu ştiu să înoate, se aventurează în ape învolburate, inconştienţi. Este motivul pentru care numărul deceselor prin înec a crescut alarmant în ultima perioadă.

de Redactia Observator

la 26.07.2021, 08:55

Vezi și

La ora prânzului, căldura devine insuportabilă, iar cei mai mulţi se refugiază pe malul râurilor sau lacurilor. Pe malul Jiului, în apropiere de Craiova, deşi înotul nu este permis, zeci de tineri se răcoresc în apa curgătoare. Niciunul nu pare conştient că îşi pune viaţa în pericol.

De pe mal, pericolele nu se văd, iar sezonul în care tentaţia de a veni la scăldat este cea mai mare, coincide şi cu perioada în care apele se transformă în adevărate capcane ale morţii. Sunt pericole pe care le-au nesocotit cei care au pierit înghiţiţi de ape în ultimele luni. În total, 15 oameni doar în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

"În special tinerii sunt cei care merg la scăldat. Vor să se răcorească după o zi de muncă şi o zi însorită. Nu este bine să intrăm seara târziu, este strict interzis noaptea scăldatul", a declarat Florin Cocoşilă, colonel ISU Dolj.

Şi e bine să nu mergeţi niciodată singuri la scăldat, mai spun salvatorii. Asiguraţi-vă, că în grupul care vă însoţeşte, este măcar un înotător experimentat care ar putea să vă sară în ajutor. Nu încercaţi să săriţi în apă pentru a salva pe cineva aflat în pericol, dacă nu ştiţi să înotaţi. Iar dacă aţi reuşit să aduceţi la mal o persoană înecată, ideal este să îi acordaţi primul ajutor, până la sosirea echipajelor de salvare.

Pe acelaşi subiect

Cum se execută corect manevra de resuscitare

Punem palma pe frunte. Două degete pe bărbie. Concomitent, cu ambele mâini, tragem capul în hiperextensie, apoi deschidem gura şi privim dacă există vreun corp străin. Fiind în apă, poate e nămol, poate e nisip. După ce ne-am asigurat că nu are căile respiratorii blocate, verificăm dacă victima respiră sau se află în stop cardio-respirator. În cazul din urmă, este nesesară efectuarea manevrelor de resuscitare şi a respiraţiei gură la gură.

Va trebui să încep resuscitarea cardio pulmonară. În cazul accidentului de submersie, resuscitarea va începe cu 5 ventilaţii. De ce? Pentru că cauza care a dus la acest rezultat este blocarea căilor aeriene. S-ar putea ca după aceste 5 ventilaţii, pacientul să înceapă să respire şi să nu mai fim nevoiţi să facem altceva.

Se fac 30 de compresiuni, urmate de câte două respiraţii gură la gură. În cadrul protocoalelor oficiale, pompierii sau angajaţii de la salvare continuă manevrele pentru cel puţin 3 sferturi de ceas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Canicula sporeşte cazurile de înec. Cum se face corect manevra de resuscitare