Antena Meniu Search
x

Video Rând pe rând, comunele din jurul Capitalei intră în carantină. Oamenii sunt deja încurcaţi de restricţiile din trafic

Unul dintre cele mai mari oraşe din ţară, Constanţa, intră în carantină in cateva ore. Acceptate de cei mai mulţi dintre localnici, restricţiile au provocat furia Arhiepiscopiei Tomisului. Supărat că autorităţile au interzis pelerinajul de Sfântul Andrei, Înalt Preasfinţitul Teodosie a dat în judecată prefectura.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 20.11.2020, 19:50

Vezi și
  • Carantina anunțată în Constanța l-a înfuriat pe Înalt Preasfinţitul Teodosie.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Prefectura Constanţei a anunţat intrarea muncipiului în carantină pentru următoarele 14 zile. Alte şapte localitati din judeţ, printre care Agigea, Techirghiol şi Costineşti, aşteaptă decizia autorităţilor.

Cu 9,35 de cazuri la mia de locuitori, Constanţa este cel mai mare oraş de până acum care îşi închide porţile. Speriaţi de noile restricţii, locuitorii au dat buzna imediat în supermarketuri, ca să îşi facă provizii.

Rafturi întregi de conserve şi prosoape de hârtie au fost golite, iar paleţii de marfă au rămas fără produse.

Magazinele alimentare nu se vor închide însă, iar oamenii vor putea ieşi din case. E drept, declaraţia pe propria răspundere şi adeverinţa de la locul de muncă nu trebuie să le lipsească. Dar intră în vigoare şi alte restricţii.

Din această seară, toate terasele și restaurantele de la malul mării vor putea funcționa doar în sistem delivery sau takeaway, iar magazinele din marile centre comerciale vor fi închise în timpul weekendului.

Localnică: "Măcar dacă am intra în carantină, dar să avem un rezultat bun la sfârșit nu ca în primăvară".

Localnic: "Ca să fiu sincer o găsesc normală pentru că vedeți și dumneavoastră, lumea se îmbolnăvește".

Firească pentru majoritate, măsura este considerată abuzivă de capul Arhiepiscopiei Tomisului. Imediat după ce a aflat de restricţiile impuse Constanţei, IPS Teodosie a dat în judecată prefectura.

IPS Teodosie: "N-avem încotro, credincioșii ne-au cerut. Cui ne lăsați, mă întreabă. Eu stau de vorba cu credincioșii, am 700 de telefoane pe zi".

Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului vrea pelerinaj de Sfântul Andrei, dar şi slujbe de înmormântăre în interiorul bisericilor.

IPS Teodosie: "Păi de ce să fim stramtorati? Acceptăm așa ceva? Necondiționat? Așa ceva n-a fost nici în timpul comunismului".

Carantină în localitățile din jurul Bucureștiului

Carantina se extinde tot mai mult în jurul Bucureştiului. Peste mai puţin de trei ore, Bragadiru şi Chiajna vor fi închise, la o zi după comunele Clinceni şi Berceni. În acest moment, şase localităţi limitrofe sunt plasate în carantină, iar cazurile se înmulţesc îngrijorător şi în Voluntari şi Otopeni.

Daniel Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: "Voluntari nu este în situaţia de intrare în carantină astăzi. Este posibil la Otopeni. Aşteptăm propuneri pentru Corbeanca, pentru Dobroeşti, pentru Măgurele, Mogoşoaia, Otopeni şi Popeşti-Leordeni".

În localităţile din Ilfov intrate în carantină, poliţiştii au făcut filtre încă de noaptea trecută. Echipajele au verificat intrările şi ieşirile din comunele Clinceni şi Berceni.

Polițist: "Vă aducem la cunoştinţă că începând cu ora 22 s-a instituit carantină zonală în localitatea Clinceni".

Taximetrist: "Am şi declaraţie pe proprie răspundere, am tot."

Pe lumină, raziile au continuat.

Localnic: "Am plecat azi-dimineaţă, nu ştiam dacă trebuie să mai fac o altă declaraţie".

Poliție: "Locuiţi în localitatea Berceni? În regulă, o seară bună!"

Oamenii sunt deja încurcaţi de restricţiile din trafic.

Șofer: "Dimineaţă m-au deviat, am întârziat la serviciu o oră. Foarte greu, foarte greu!"

Poliţiştii opresc maşini pe ambele sensuri.

Cu aproape 10.000 de cazuri pe zi, oraşele României se colorează în roşu unul după altul.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Datele de astazi ne arată că avem motive pentru un optimism moderat. Moderat! În ce privește numărul de cazuri, ne situăm pe un platou".

Octavian Jurma, medic cercetător: "Este cert o scădere a ratei de creștere. Din punctul meu e vedere ne aflăm pe un platou ușor ascendent. Însă acesta nu e încă un motiv de optimism".

Cele mai multe cazuri la mia de locuitori sunt în judeţele Sibiu, Ilfov şi Cluj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Rând pe rând, comunele din jurul Capitalei intră în carantină. Oamenii sunt deja încurcaţi de restricţiile din trafic