Antena Meniu Search
x

Măsura de carantină instituţionalizată sau izolare a pacienților infectați cu Covid-19, declarată neconstituțională de CCR

Românii infectaţi cu noul coronavirus nu mai pot fi obligaţi să stea în spital, în carantină sau izolare la domiciliu, indiferent dacă au simptome sau nu. Asta pentru că nu mai există niciun temei legal. Obligaţia era prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii, declarat neconstituţional. 

de Redactia Observator

la 01.07.2020, 19:40

Vezi și
  • Pacienții internați cu coronavirus ar putea contesta măsura în instanță.
  • Carantinarea pacienților, posibilă doar prin lege.

Peste 61.000 de români sunt acum în carantină instituționalizată sau în izolare la domiciliu. O măsură considerată "o veritabilă privare de libertate", în opinia judecătorilor de la Curtea Constituţională. 

Renate Weber, Avocatul Poporului: Asta înseamnă că asimptomaticii, de exemplu, dacă nu doresc să fie internați, trebuie să stea în izolare la domiciliul lor. Dar nu mai poate cineva să fie internat împotriva voinței lui.

CCR atrage atenţia că internarea cu forţa a unui pacient este prevăzută în Codul Penal şi în Legea sănătăţii mintale, dar măsura poate fi dispusă doar de judecători, iar ministrul Sănătăţii a impus condiții noi pentru internare, cu "caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat". 

Prin urmare, se impune stabilirea printr-o lege a condiţiilor de instituire a carantinei. 

Renate Weber, Avocatul Poporului: Prin Legea alertei, Legea 55, avem reglementate carantina și izolarea. Acele prevederi sunt în continuare constituționale. 

Augustin Zegrean, fost judecător Curtea Constituțională: Parlamentul nu trebuie să dea aprobare Guvernului să ia el aceste măsuri. Măsurile trebuie să le ia chiar Parlamentul prin lege. Aici avem doar o hotărâre de Guvern care nu are valoare de lege. 

"Curtea observă că măsurile amintite au efecte severe asupra drepturilor și libertăților persoanei și de aceea reglementările în materie trebuie să îndeplinească, în mod strict, toate condițiile constituționale", mai spun judecătorii CCR.

Mai mult, Curtea precizează că orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiţie a detenţiei de ordin medical într-un termen scurt, astfel încât să poată fi eliberată, în cazul în care se constată că internarea nu este legală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Măsura de carantină instituţionalizată sau izolare a pacienților infectați cu Covid-19, declarată neconstituțională de CCR