Video Carduri cu 25.000 de dolari pe ele, vândute pe darkweb cu 200 de dolari. Tranzacţiile făcute fără ca posesorii să ştie de ele
Chiar dacă nu ne pierdem fizic actele sau cardul de credit, ele pot fi deja puse la vânzare, pe internet, fără să ştim. Darkweb-ul sau piaţa neagră a internetului este plină de astfel de anunţuri de vânzare şi cumpărare. Pentru numai 200 de dolari se poate face rost de un cont cu 25 de mii de dolari şi toate datele proprietarului. Ca să nu rămânem fără bani, specialiştii în securitate cibernetică spun că există o singură soluţie: aplicaţiile de autentificare biometrică.
Datele noastre, precum codul numeric personal, numărul de telefon sau adresa, dar şi parolele conturilor de social-media se pot afla prin diverse metode de piraterie informatică. Informaţiile sunt vândute apoi pe piaţa neagră de pe internet cu preţuri bine stabilite. Conturile bancare sunt cele mai ieftine.
Cum putem să ne trezim fără bani în cont
Andreea Milea, reporter Observator: Cardurile de credit se vând la un preţ cu mult sub valoarea reală, cea dată de suma totală disponibilă. Motivul? Cumpărătorul nu are garanţia că poate folosi banii. Spre exemplu, un cont cu 2.000 de dolari se vinde pe piaţa neagră cu doar 140 de dolari. Preţul nu sare de 200 de dolari nici pentru un card cu un sold de 25.000 de dolari la care se adaugă inclusiv codul de siguranţă.
Conturile de social media sunt următoarele cele mai vândute bunuri pe darkweb. O pagină de Instagram cu 50.000 de urmăritori costă 250 de dolari. Cele mai scumpe sunt însă actele de identitate. Pentru un permis de conducere se cer 2.500 de euro, pentru un paşaport simplu, în jur de 3.500 de euro iar unul biometric ajunge şi la 4.500 de euro. Astfel de acte pot fi reale sau falsuri foarte bine realizate.
- Diferenţele dintre cardul de debit, de credit şi prepaid. La ce trebuie să fim atenţi atunci când deschidem un...
- Mii de oameni au sărit în ajutorul lui Ion, bărbatul jefuit în Grecia. În joc a intrat și presupusul hoț, tot...
- Român, jefuit de un conaţional în vacanţa în Grecia. Bărbatul, care a rămas fără bani, carduri şi acte,...
Milioane de carduri clonate sunt tranzacţionate în darkweb, în fiecare an.
Andreea Milea, reporter Observator: Datele de pe card sunt cel mai des furate direct de la bancomat, atunci când mergeți să retrageţi numerar. Tocmai de aceea trebuie să fiţi atenţi la fanta unde introduceţi cardul bancar dar si la tastatură, pentru a nu vă fura si codul pin.
Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică: Sunt instalate nişte dispozitive care seamănă ft mult cu cele ale bancomatelor. Scanează direct cardul, de multe ori sunt conectate si la o cameră pentru a vedea PIN-ul introdus de utilizator.
Client: Eu nu bag cardul înăuntru, eu pun doar telefonul. Am o aplicatie pe telefon și cum se schimbă ceva pe cont îmi vine direct notificare.
Odată ce hackerii au aflat datele, clonează cardul şi îl vând pe forumuri accesate doar de cei care se ocupă cu acest lucru. Prin această metodă a fost păgubit şi prietenul unei tinere din Bucureşti. Cineva a făcut tranzacţii în numele său doar pe site-uri care nu cer acţiuni suplimentare din partea posesorului de cont.
Loredana-reporter: S-a trezit că nu mai au banii respectivi, că au contul practic gol.
- Câţi bani a pierdut?
- 2.000 de euro, 3.000 de euro cam aşa ceva. Practic într-o zi făceau foarte multe plăți și luau toată suma de pe cardul respectiv.
Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică: De cele mai multe ori ei se bazează pe faptul că respectivul utilizator nu are setări de securitate. Dacă nu le avem, aici depinde foarte mult de banca respectivă. Unele bănci se vor sesiza imediat atunci cand se fac tranzactii in alte zone decat unde locuim noi.
Specialiştii atrag atenţia că datele bancare pot fi furate şi dacă accesăm pagini false de internet primite în mail sau pe sms, pe care de cele mai multe ori ni se cere să fim de acord cu unele tranzacţii bancare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰