Antena Meniu Search
x

Cărți de top: Pe aripile vântului la 78 de ani. Istoria unui premiu Pulitzer și documentarea unei lumi în schimbare

Pe 3 mai 1937 romanul ”Pe aripile vântului” aparținând scriitoarei Margaret Mitchell era distins cu premiul Pulitzer pentru literatură. Istoria unui roman cult și al unei autoare ieșită din tipar în articolul aniversar.

Pe 3 mai 1937 romanul ”Pe aripile vântului” aparținând scriitoarei Margaret Mitchell era distins cu premiul Pulitzer pentru literatură. Istoria unui roman cult și al unei autoare ieșită din tipar în articolul aniversar.

Margaret Mitchell, (8 noiembrie 1900 - 16 august 1949) se înscrie la 18 ani la cursul superior de medicină de la Smith College din Northampton, în Massachusetts, dar abandonează după moartea mamei sale.

Se căsătorește pentru prima dată în 1922, cu Berrien Kinnard Upshaw. După despărțirea de acesta, Margaret începe să colaboreze cu Journal Sunday Magazine. Ca jurnalist, va lua un interviu memorabil actorului Rudolf Valentino.

În 1926 se căsătorește cu John Marsh, un agent publicitar, abandondu-și jobul pentru a se dedica scrisului. Lucrul la romanul ”Pe aripile vântului” a durat 10 ani.

Acțiunea romanului are loc în Clayton County, Georgia și Atlanta, în timpul Războiului Civil American (1861–1865) și al Epocii de reconstrucție (1865–1877) imediat următoare, fiind descrisă din punctul de vedere al lui Scarlett O'Hara, personajul principal, urmărit de la 16 la 28 ani pe parcursul povestirii, în timpul celor trei mariaje ale sale.

Publicată în 1936, cartea s-a bucurat de un succes instantaneu: 180.000 de copii vândute în doar patru săptămâni. Autoarea a primit Premiul Pulitzer în anul 1937, iar în 1938 fost candidată la Premiul Nobel pentru literatură.

Ecranizarea cărții, din anul 1939, cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale, a câștigat 8 premii Oscar. Filmul rămâne și azi printre cele mai bune pelicule ale tuturor timpurilor.

”Pe aripile vântului” este singura carte a scriitoarei Margaret Mitchell. Ea își propusese să se reapuce de scris, însă pe 11 august 1949 a fost lovită de un taximetrist beat și s-a stins din viață 5 zile mai târziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Cărți de top: Pe aripile vântului la 78 de ani. Istoria unui premiu Pulitzer și documentarea unei lumi în schimbare