Antena Meniu Search
x

Video "Cârpelile" din secțiile spitalelor le-au transformat în bombe cu ceas. Tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta oricând, spun medicii

Oricând se poate repeta tragedia de la Piatra Neamţ, spun în cor medicii de anestezie şi terapie intensivă. Cârpelile făcute în secţii le-au transformat în adevărate bombe cu ceas. Instalaţiile electrice sunt vechi şi au fost concepute pentru mai puţină aparatură.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 16.11.2020, 20:24

Vezi și
  • Secţiile funcţionează în clădiri foarte vechi
  • Instalaţiile electrice au fost concepute pentru aparatură veche de zeci de ani.

A luat foc terapia intensivă de la Spitalul din Piatra Neamţ dar medicii ATI-işti din întreaga ţară se tem de săptămâni întregi că o catastrofă se poate întâmpla în orice moment.

Laura Zarafin, medic ATI Spitalul Colentina: Înainte să se întâmple nenorocirea de la Piatra Neamţ, chiar vorbeam cu colegii chirurgi la o întâlnire la raportul că o să sărim în aer şi Balşul şi Colentina, pentru că aşa fluxuri de oxigen se folosesc. Orice flamă bubuie pur şi simplu. Nici nu ne-am dat seama ce adevăr amar spuneam.

Secţiile funcţionează în clădiri foarte vechi iar instalaţiile electrice au fost concepute pentru aparatura care se folosea în urmă cu zeci de ani.

Elena Copaciu medic ATI Spitalul Matei Balş: În 1991 când am intrat într-o secţie de terapie intensivă, existau maxim două aparate de ventilaţie mecanică şi câteva monitoare. Nu exista monitor la fiecare pat de pacient. Normativul din 2009 era ca per pat de terapie intensivă să existe minim 12 prize. Acest normativ nu exista acum 50 de ani.

În secţiile de terapie intensivă se duce, de fapt, lupta pentru viaţă. Cele mai importante arme ale unui pacient şi inclusiv ale medicilor sunt aparatele. Într-o astfel de secţie sunt cel puţin 3 locuri.

Patul de terapie intensivă nu e un simplu pat de spital. În primul rând, este unul electric. Iar în jurul lui sunt aparate care ajută pacientul să depăşească momentul critic. Vorbim de un aparat de ventilare mecanică, minimin 4 injectomate şi un monitor.

Toate acestea, inclusiv patul, sunt conectate non stop la priză. În plus, mai sunt 2 aparate care trebuie conectate electric în momentul utilzării - aparatul pentru aspirat secreţiile şi aparatul de dializă. Dar pot fi chiar şi 12 aparate lângă un pat conectate la acelaşi circuit electric în acelaşi timp.

Dan Alexandru, inginer electronist: Fiind un consum mult mai mare, se încălzec cablurile şi, fiind şi vechi, pot să se topească, să ia foc şi atunci izbucneşte incendiul. 

Tragedii se întâmplă de mulţi ani în secţiile de terapie intensivă vechi din România.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei ATI nou născuţi Spitalul Marie Curie: Ne curentam când atingeam incubatoarele, ne curentam când atingeam aparatele, pentru că întindeam reţeaua electrică. Pentru că veneau pacienţi şi dacă nu-l primeşti spune că nu am vrut să îl primesc. Lucram într-o inconştienţă conştientă. Într-o seară, o priză a luat foc, a căzut aparatul de respirat şi o priză a însemnat decesul copilului

Aceste tragedii au dus la schimbări. Acum 8 ani, secţia de terapie intensivă pentru nou născuţi de la Spitalul Marie Curie a fost ridicată de la zero cu bani donaţi. E copia fidelă a unei secţii dintr-un spital american. Îndeplineşte toate standardele.

Astfel de sisteme ar trebui să existe în toate spitalele. Medicii spun că în cazul unui incendiu, bolnavii critici conectaţi la aparate nu pot fi luaţi în braţe şi scoşi din încăpere pentru că ar muri. Iar să scoţi toate paturile şi toată aparatura, este imposibil de realizat în câteva secunde. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Cârpelile" din secțiile spitalelor le-au transformat în bombe cu ceas. Tragedia de la Piatra Neamţ se poate repeta oricând, spun medicii