Antena Meniu Search
x

Video Cartierul terorizat de şacali. Oamenii s-au adunat cu greble şi sape ca să alunge fiarele de lângă blocuri

Nopţi de groază pentru locuitorii unui cartier din Galaţi, unde o haită de şacali se simte ca acasă. Oamenilor le e frică să mai iasă în faţa blocului şi spun că în această perioadă sălbăticiunile sunt extrem de agresive. La nivel naţional, şacalii s-au înmulţit peste măsură. Medicii avertizează: să nu ne apropiem de mamiferele carnivore extrem de periculoase: ne pot ataca şi transmite boli grave. 

de Adrian Obreja

la 11.04.2024, 19:55

Vezi și

- Mamă, câţi sunt! Şi vin încoace. Ia uite-i! Ia fiţi atenţi! 

Locuitorii cartierului Cantemir din Galaţi s-au trezit într-un coşmar, în urlete de şacal. Speriaţi, oamenii au coborât în faţa blocului, înarmaţi cu ce au avut prin casă, să alunge fiarele.

Au chemat şi jandarmii în ajutor, dar când au sosit, echipele de intervenţie nu au mai găsit nici urmă de şacal.

Cartierul terorizat de şacali

Pe acelaşi subiect

Localnică: Aseară am ieşit eu, cu soţul, copilul, cumnata, cu greblă, cu sapă, ca să facem gălăgie. S-a nimerit a fi un taximetrist care a pus fază, lungă a început să claxoneze, şi au început să fugă.  

Localnică: S-au auzit foarte, foarte aproape vreo patru, cinci urlete. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Şacalii au fost văzuţi şi filmaţi chiar în această zonă, o zonă care se află la foarte mică distanţă, aproximativ 20-30 de metri de primele blocuri din cartier. 

Localnică: Acum doi ani se auzeau, dar undeva în pădure. Acum au început să se audă din ce în ce mai aproape.

Pădurea e peste drum de blocuri, la circa 100 de metri distanţă. Biologii spun că, în această perioadă,  şacalii se înmulţesc şi fac orice să supravieţuiască.

Mihaela Cristescu, biolog: Vin aproape de centrele urbane, de locuinţele noastre pentru că sunt în căutare de hrană. 

Medicii veterinari avertizează: dacă suntem zgâriaţi sau muşcaţi de un şacal ne putem îmbolnăvi. 

Cornel Gingărașu, medic veterinar: Pot fi foarte periculoşi, pot fi surse şi purtători rabie.

Şacalii sunt asemănători cu lupii şi vulpile, dar de talie mai mică. Sunt originari din India şi au ajuns în Europa prin Turcia şi Iran. La noi, au apărut în urmă cu cinci decenii şi s-au înmulţit până la 20.000 de exemplare, estimează cercetătorii. Vânează păsări şi rozătoare, dar se hrănesc şi cu hoituri. 

Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe: Intrarea în ecosistemele lor a păstorilor cu animalele, înseamnă surse de hrană pentru aceşti şacali. Gândiţi-vă că o mie de cai, în Deltă, înseamnă câteva mii de şacali care se pot hrăni pe timpul iernii.  

Prezenţa şacalilor a fost semnalată în 25 de judeţe. În Delta Dunării sunt cei mai mulţi, iar vânătorii au dreptul prin lege să împuşte 400 de exemplare anual pentru a menţine echilibrul în habitat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Cartierul terorizat de şacali. Oamenii s-au adunat cu greble şi sape ca să alunge fiarele de lângă blocuri