Antena Meniu Search
x

Castelul legendelor

Fie ca vrem, fie ca nu, Dracula este cel mai puternic brand romanesc! Un amestec de istorie, legenda si fictiune a transformat Transilvania in taramul intunecat al lumii, choar daca Vlad Tepes nu a stat prea mult acolo

Vezi și

Cu atat mai putin la castelul Bran, locul in care multi turisti cred ca ar fi fost casa lui Tepes. Ar fi fost in schimb intemnitat la Castelul Huniazilor. Asta potrivit legendelor, dar un lucru e dincolo de orice dubiu, multi straini spun despre castelul Huniazilor ca este cel mai frumos si, totodata, cel mai infiorator din Europa.

Cand Vlad Tepes a intrat in castel in urma cu 550 de ani, a avut parte de o petrecere-surpriza. Invitatii au indreptat sulitele catre el, iar Matei Corvin i-a urat La Multi Ani. in temnita. Desi istoricii nu pot confirma ca Tepes a fost arestat la Hunedoara, turistii sunt atrasi ca un magnet de aceasta legenda. Toti intreaba unde este celula lui Dracula si dau navala in temnita castelului. De aici, fiecare isi face propriul scenariu

Construit in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, castelul nu are o istorie boema cu printese, mese rotunde si vrajitori, ci una dura precum stanca pe care a fost construit. Turcii din temnite au sapat 30 de metri, timp de 15 ani si au dat de un izvor. Insa Iancu murise, iar sotia lui s-a razgandit. De ce sa-i elibereze, cand ii poate ucide? Ultima dorinta a turcilor a fost sa scrijeleasca in piatra cateva vorbe: "Apa ai, inima nu". Aproape de zilele noastre, specialistii au reusit sa descifreze adevaratul inteles al vorbelor din piatra. "Traducerea ei spune cam asa: Aceasta a fost scrisa de Hasan, rob la ghiauri in cetatea de langa Biserica", a declarat Sorin Tincu, muzeograf.

Istoria sangeroasa pare sa completeaze arhitectura gotica a castelului. Pana si animalele de companie erau dintre cele mai fioroase. "In aceasta curte erau tinuti ursi, iar prizonierii adusi in castel erau aruncati pentru a deveni hrana acestora", a mai spus acesta.

Zilnic avea loc cate o executie. Mai un prizonier, mai un tradator, mai o domnita infidela. Castelul a vazut mai multe scene de groaza decat poate Hollywood-ul sa produca. Una dintre legende incepe cu o poveste de dragoste interzisa. Noi va spunem doar finalul. Un copil pe nume Ioan - sau Iancu daca vreti - se afla cu tatal sau la vanatoare. Ioan se juca cu un inel extrem de valoros pentru el si pentru viitorul sau. Atras de stralucirea bijuteriei, un corb a furat inelul din mana copilului. Acesta nici n-a clipit a luat un arc si a doborat corbul dintr-o singura lovitura. Micul Iancu a ajuns voievod al Transilvaniei. Iar fiul sau rege al Ungariei. Apropo, tot de la corb vine si numele dinastiei - Dinastia Corvinilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Castelul legendelor