Euroinvent, expoziţia de invenţii şi inovaţii, şi-a premiat câştigătorii

De Redactia Observator.
Publicat: 07.06.2020, 13:30.
Actualizat: 07.06.2020, 13:47

În acest an, evenimentul s-a desfăşurat în mediul online, din cauza pandemiei. Marele Premiu Ştiințific a fost câştigat de un tânăr bio-inginer din Iaşi, care a înscris la Euroinvent un proiect inovator: un manechin inteligent, pe care studenţii de la medicină pot exersa tehnicile de prim ajutor şi resuscitare. Marele Premiu pentru cea mai bună invenţie românească de la Euroinvent a fost oferit de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, partenerul educaţional al acestui eveniment.

Cercetarea românească a scos anul acesta 230 de lucrări, înscrise în cadrul Euroinvent. Marele Premiu Științific, în valoare de 10.000 de lei, a fost câștigat de Cristian Fodor, un tânăr bioinginer, proaspăt absolvent și masterand al Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.

Andrei Victor Sandu, organizator - În acest an premiul pe medicină a fost cel mare, premiul de 10.000 de lei și Marele Premiu Euroinvent. Este un succes al școlii ieșene, un absolvent al acesteia a reușit să obțină acest premiu, de 10.000 de lei, acordat de Fundația Dan Voiculescu.

Cristian Fodor, câștigător Euroinvent 2020 - Îmi va fi de folos premiul, mai ales pe parte financiară, student fiind întotdeauna un mic ajutor financiar este binevenit.

Tânărul, bioniginer din Iași, a impresionat juriul celui mai mare salon de invenții din Europa de Est cu un echipament inovator pentru exersarea tehnicilor de prim ajutor. Invenţi sa oferă un feedback instantaneu atât vizual, cât și acustic sau tactil, persoanelor care sunt instruite în vederea dezvoltării abilităților de efectuare a tehnicilor de prim ajutor și resuscitare.

Cristian Fodor, câștigător Euroinvent 2020 - Lucrez la proiect de câțiva ani, cred ca din 2018, inițial proiectul nu arata asa, a suferit foarte multe modificări, inițial arăta ca un trepied, după a luat o formă anatomică. Este un manechin pentru suport didactic, pentru a învața tehnicile de resuscitare. Folosește principii noi, față de cele care sunt folosite în dispozitivele de pe piață. Este un simulator, mimează unele funcții vitale.

Cristian a participat la o ceremonie restrânsă, acolo unde i-a fost oferit premiul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Expoziţia de investiţii şi inovaţii Euroinvent a ajuns la cea de-a 12-a ediție.

Fundația Dan Voiculescu a acordat, tot în cadrul acestui eveniment, un Premiu de Recunoaștere Științifică, Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

Lăcrămioara Frasineanu, manager de proiect Senatul Științific - Premiile oferite de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduc o recunoaștere unor lucrări științifice înscrise la Euroinvent. Aceste lucrări au un potențial inovator în practica medicală, atât lucrarea domnului Fodor, care face referire la un simulator al funcției respiratorii, cât și lucrarea echipei de specialiști de la Universitatea Carol Davila.

La evenimentul din acest an au fost prezentate peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări. Euroinvent este un reper pentru lumea științifică, de aceea Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține în continuare parteneriatul educațional. Prin premiile oferite în ultimii cinci ani, în cadrul acestui eveniment, Senatul Științific încearcă să sprijine tinerii inventatori și să îi încurajeze să se implice în cariere științifice.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Tehnologie • pe 22.05.2020 la 07:56
Salonul de invenții Euroinvent, organizat pentru prima oară în mediul online
recomandari pe a1.ro
Doi oameni ai străzii au primit o nuntă surpriză după o relație de 24 ani. Cât de mult s-au transformat pentru eveniment
Tehnologie • pe 09.05.2020 la 08:48
Euroinvent s-a adaptat pandemiei şi se va desfăşura online

Top știri

Momente de haos după ce șoferița cu Mercedes a intrat în plin în Mihaela și Raisa, fetele ucise pe trotuar
1
Eveniment • pe 28.02 la 19:19

Imagini dramatice suprinse de camere la accidentul din cartierul Andronache. Şoferiţa de 56 de ani a intrat în plin într-un grup de nouă copii şi tineri care erau pe trotuar. Raisa şi Mihaela, duuă fete de 7 şi 21 de ani, n-au avut nicio şansă, prinse sub bolidul de câteva tone. Ceilalţi au scăpat ca prin minune. Rudele victimelor i-au bătut crunt pe femeia de la volan şi pe soţul ei. În timp ce familiile se pregătesc de înmormântare, şoferiţa e liberă, ba chiar are voie să conducă. Mâine vom afla dacă era sau nu băută.

PARTENERI
Vedete din Romania și din afară care au murit prea tinere
spynews.ro
Lockdown de Paște? „Dacă ne uităm la date...”
gandul.ro
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care, de fapt, s-a întâmplat asta
prosport.ro
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă la mănăstire? Femeia i-a stat alături 27 de ani
redactia.ro
Horoscopul zilei de 2 martie 2021. Taurii își planifică următoarea mișcare. Descoperă ce îți reverză astrele
CaTine.ro
Cum arată vila în care locuiește Hande Ercel. Câți bani a costat-o pe frumoasa actriță din Perla Neagră
tvhappy.ro
VIDEO Imagini cu momentul în care șoferița cu Mercedes a fost bătută de martori, imediat după accident
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Ioana, cuvinte grele pentru Ilie Năstase! "Să ceară ajutor specializat! Nu vreau să ne ştie toată ţara"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Toți îl știu pe Giuliano Stroe, băiețelul plin de mușchi. Ce mai face și cum arată acum ''Micul Hercule'' din Olt
A1.RO
Fiul de preot ”foarte răsfățat”, care nu știe să taie pătrunjelul, a venit la Chefi la cutite. Ce au zis chefii de farfuria lui ”de pomană”
A1.RO

TV

Chefi la cuţite. Profesoara de engleză care i-a uimit pe chefi cu povestea sa de iubire: S-a îndrăgostit de elevul său
TV • ieri la 23:11
Video

Chefi la cuţite. Profesoara de engleză care i-a uimit pe chefi cu povestea sa de iubire: S-a îndrăgostit de elevul său

Anca Fati, o profesoară de engleză în vârstă de 40 de ani din Baia Mare, i-a uimit pe chefi când le-a povestit că s-a...