Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât costă un kg de căpşuni crescute într-un amestec făcut din coajă de nucă de cocos. Andra şi Cătălin au dat lovitura cu afacerea lor

Căpşunile româneşti, produse în sere, au ajuns deja în pieţe. Sunt mai scumpe faţă de cele aduse din străinătate, dar cumpărătorii spun că merită să plătească mai mult pentru că şi gustul este diferit. În timp ce anumiţi producători au recoltă doar două luni, alţii au găsit o metodă inedită pentru a avea marfă tot anul: cultivă fructele la înălţime, într-un amestec din coajă de nucă de cocos.

de Alexandra Marin

la 30.04.2023 , 20:07

O seră pe 5.000 de metri pătraţi, complet automatizată, produce în Buzău, indiferent de anotimp, căpşuni. Proprietarii ei, Andra și Cătălin, erau studenţi în anul doi la Agronomie când, îndrumaţi de un profesor, au decis să-și deschidă afacerea, după un model împrumutat de la francezi. Totul este controlat printr-o aplicaţie, care poate fi accesată şi de la distanţă. "Aici putem vedea temperatura ambientală, aici umiditatea, temperatura la nivelul rădăcinilor, al plantelor", a declarat Cătălin Mihalcea, producător.

De pe plantaţia lor făcută cu fonduri europene, Andra şi Cătălin culeg acum aproape 4 tone de căpşuni în fiecare lună

Fructele nu cresc în sol, ci într-un amestec făcut din coajă de nucă de cocos. Şi nu au nici dăunători. "Modul de plantare e destul de uşor: folosim un plantator special, introducem căpşuna în salteaua de cocos, după care, în câteva zile, vedem prima frunzuliţă", a declarat Andra Constantin, producător. Pentru că plantele sunt cultivate la o înălțime de un metru și jumătate, şi culesul merge mai rapid.

Vezi și

De pe plantaţia lor făcută cu fonduri europene, Andra şi Cătălin culeg acum aproape 4 tone de căpşuni în fiecare lună pe care le livrează în mai multe supermarketuri. Un kilogram costă 30 de lei. Şi cultivatorii care produc căpşuni, în sere clasice se bucură de recoltă bună. "După cum se poate observa aici, arată destul de bine! Acestea sunt coapte acum. Iar florile pe care le vedem aici urmează tot așa în 2, 3 săptămâni să se formeze ca fruct", a declarat Samuel Surdan, inginer horticol. Anul acesta, în solariile din Bihor fructele s-au copt mai târziu ca de obicei, din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă.

Un kilogram se vinde cu 40 de lei. Cu 10 lei mai mult faţă de fructele aduse din Grecia sau Turcia. În pieţele din Bucureşti, un kilogram de căpşuni româneşti variază între 15 şi 20 de lei. Preţul fructelor româneşti va scădea pe măsură ce pe piaţă va apărea şi marfă din plantaţiile descoperite.

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » Cât costă un kg de căpşuni crescute într-un amestec făcut din coajă de nucă de cocos. Andra şi Cătălin au dat lovitura cu afacerea lor