Antena Meniu Search
x

Video Câți bani au strâns de la patru șoferi polițiștii șpăgari de la Rutieră. Cei doi agenți ar putea fi arestați

Continuă cercetările în cazul celor doi poliţişti rutieri din Bucureşti prinşi ieri în flagrant în timp ce luau mită pe un bulevard din centrul capitalei. Agenţii, reţinuţi pentru 24 de ore, sunt audiaţi în aceste momente la sediul DNA. Iar de acolo, spun surse din anchetă, cei doi vor fi duşi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 28.04.2023, 14:46

Vezi și

În urmă cu aproximativ o oră, cei doi polițiști de la Rutieră au fost aduși la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a fi reaudiați, în condițiile în care acuzațiile la adresa lor sunt extrem de grave. Vorbim despre luare de mită în formă continuată. Nu mai puțin de 23 de fapte de luae de mită, spun anchetatorii, ar fi incluse în cadrul acestu dosar. 23 de fapte în doar o lună de zile și o probă cât se poate de importantă, poate cea mai importantă în astfel de cazuri, cea a flagrantului, care a fost făcut în cursul zilei de ieri, pe Bulevardul Dorobanți din Capitală, atunci când cei doi agenți de poliție au fost prinși luând mită de la un cetățean turc.

Modul de operare era unul cât se poate de simplu. Anchetatorii spun că cei doi agenți de poliție îi pândeau pe șoferii cu mașini scumpe să încalce legea, apoi mergeau la ei spunându-le că, pentru a fi iertați, trebuie să achite diferite sume de bani.

Polițiștii au primit peste 2.000 lei de la patru șoferi

Redăm mai jos, integral, comunicatul DNA

Pe acelaşi subiect

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 aprilie 2023, a suspecților:

PANTEA ANDREI, comisar de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

OLTEANU VALENTIN, agent șef de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, suspecții Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit, de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice. Ca mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi.

În contextul menționat mai sus, la data de 27 aprilie 2023, cei doi suspecți ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei. Suspecților Pantea Andrei și Olteanu Valentin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 28 aprilie 2023, cei doi polițiști urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".

Lucian Bode: Astfel de practici sunt de "netolerat" în MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit vineri despre cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti prinşi când luau mită şi a subliniat că astfel de practici sunt de "netolerat" în MAI iar cei care sunt 'tentaţi' vor ajunge în aceeaşi situaţie.  "Ministerul Afacerilor Interne este interesat să elimine din structurile sale astfel de elemente care nu ne fac cinste. Eu am comunicat în permanenţă celor două structuri, eu le numesc 'sistemul imunitar' al ministerului nostru - Direcţia Generală de Protecţie Internă, respectiv Direcţia Generală Anticorupţie. În permanenţă le-am comunicat să acţioneze pe linia prevenţiei. Este mult, mult mai uşor şi mai ieftin decât să combaţi. Ieri am asistat la combaterea unei astfel de activităţi reprobabile. Vreau să transmit un mesaj către toate structurile MAI, către toţi angajaţii MAI care, poate, la un moment dat, ar fi tentaţi să procedeze precum au procedat cei doi poliţişti de la Brigada Rutieră din Bucureşti. Mai devreme sau mai târziu, vor ajunge în situaţia celor doi poliţişti de la Bucureşti. De aceea, să se gândească de 100 de ori la jurământul pe care l-au depus, la familia lor înainte de a proceda aşa cum au procedat colegii lor, indiferent de greutăţile prin care poate trec, de situaţia în care se află. Astfel de practici sunt de netolerat în MAI", a precizat Bode.

Totodată, el şi-a exprimat dezacordul pentru modul în care s-a realizat acest flagrant, afirmând că nu este un susţinător al acestor acţiuni, "cu toată presa în jur". 

"Dincolo de modul în care s-a realizat acest flagrant, cu dumneavoastră prezenţi acolo, eu nu sunt adeptul acestor spectacole televizate. Flagrantul este flagrant şi îşi urmează cursul. Dacă aşa au ales unii să comunice această situaţie, este treaba lor. Pe noi ne interesează să curăţăm sistemul de astfel de elemente", a conchis Bode.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Câți bani au strâns de la patru șoferi polițiștii șpăgari de la Rutieră. Cei doi agenți ar putea fi arestați