Video Cazul BMW-urilor pentru polițiști: Polonia ar fi cumpărat mașini mai bune și cu 9.000 de euro mai ieftine
Scandalul BMW-urilor pentru Poliţie a ajuns la etapa atacurilor politice între Lucian Bode şi şeful USR Cătălin Drulă. Cei doi se acuză reciproc de minciună. Ministrul de Interne susţine că şi fostul şef al Transporturilor a semnat contractul în care erau trecute toate detaliile achiziţiei. Preşedintele Uniunii Salvaţi România insistă că licitaţia a fost aranjată astfel încât să iasă câştigător un apropiat al lui Klaus Iohannis.
La mai bine de o lună de la declanşarea scandalului, ministrul de Interne a anunţat azi că şi Corpul de Control a stabilit că achiziţia a fost perfect legală. În plus, susţine că şeful USR, cel mai aprig critic al achiziţiei, cunoştea toate detaliile contractului când era ministrul Transporturilor.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: La 25 mai 2021 Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanțare, inclusiv fișa cu detaliile tehnice. În 5 iulie 2021 se semnează contractul de finanțare.
Scandalul BMW-urilor pentru Poliție: Cătălin Drulă îl contrazice pe Lucian Bode
Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor: A minţit Bode că aş fi semnat eu vreo anexă, toate acestea aparţin MAI, toate aceste detalii tehnice cu dedicaţie, ei sunt responsabili în faţa legii.
USR susţine că licitaţia pentru cumpărarea autospecialelor a fost măsluită ca să iasă câştigător un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis, şeful Automobile Bavaria, Michael Schmidt. Mai exact, în caietul de sarcini ar fi fost introdusă o specificaţie pe care doar maşinile BMW o îndeplineau.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Ne aducem aminte ce spunea Drulă în urmă cu câteva zile? Că am trecut în caietul de sarcini intenționat cutia 8 plus 1 pentru a favoriza pe cineva, în condițiile în care el a semnat contractul de finanţare, iar anexa la contractul de finanţare sunt aceste specificaţii tehnice.
Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor: Din acest proiect cu finanţare europeană n-au cumpărat decât maşinile, le-au dublat la număr, de unde erau 300 le-au făcut 600, probabil atâtea avea de vândut prietenul preşedintelui şi acum nu ştiu pe unde să mai scoată cămaşa.
USR a sesizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi
USR a sesizat Oficiul European Anti-Fraudă şi Parchetul European în cazul achiziţiei şi i-a solicitat şi şefului DNA să deschidă o anchetă. De altfel, după izbucnirea scandalului, Klaus Iohannis personal a cerut lămuriri.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță. Mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge.
La trei zile după această declaraţie, mai marii poliţiei au ieşit într-o conferinţă cu explicaţii.
Benone Matei, şeful Poliţiei Române: 4 producători auto îndeplineau specificațiile tehnice. Un singur distribuitor s-a înscris, iar, în urma analizării ofertei depuse, a fost declarat câștigător.
Şi sindicaliştii din poliţie au contestat licitaţia. Cele 600 de maşini BMW, Seria 3, 4x4, ne costă 32.000 de euro, fără TVA. Polonia a cumpărat şi ea 140 de astfel de automobile, ba chiar cu mai multe dotări, cu 9.000 de euro mai puţin, spun aceştia. 100 de BMW-uri vor intra, în mai multe tranşe, în dotarea Poliţiei Rutiere, în maximum 9 luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰