Video Ce ar trebui să apară pe etichetele sticlelor de vin de anul viitor. Producătorii spun că măsură e imposibil de aplicat
In vino veritas. În curând, proverbul latin ar putea fi respectat, la propriu. Etichetele licorii lui Bachus ar putea conține toate ingredientele şi substanţele folosite în procesul de obţinere a vinului, conform unei reglementări europene ce ar putea să fie aplicată și la noi de la anul. Producătorii sunt sceptici și spun că măsura ar fi imposibil de aplicat.
Înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, vinurile trec mai întâi prin filtrul celor mai fini cunoscători: degustătorii autorizați. "Scopul este de a învăţa, de a descoperi vinuri noi. Este un fel de examen", a declarat Diana Păvălescu, reprezentant asociaţie degustători. "Anul viticol a fost bun, în general, în toate zonele, dar din strugurii din toamna aceasta cred că cele mai bune vinuri s-au realizat la noi în Oltenia", a declarat Aurel Popa, somelier.
România produce 4,5 milioane de hectolitri de vin anual
Dincolo de testul enologilor, anul acesta, pe buzele reprezentanţilor din industrie este şi o propunere europeană care i-ar putea obliga să schimbe etichetele. Dacă acum de pe etichete aflăm doar că băutura conţine sulfiţi sau alergeni, în viitor producătorii ar putea fi obligaţi să ne ofere mai multe informaţii despre aceasta. Cum ar fi valoarea nutriţională sau denumirea altor substanţe folosite în procesul de producţie. "Este imposibil ca pe etichetă să treci pentru că în compoziţia chimică ajung să se regăsească peste 800 de substanţe în fiecare vin", a declarat Constantin Băducă, specialist oenologie.
"Va fi foarte complicat să adăugăm atâtea informaţii noi. Începând de la regiunea reală, alcool, zahăr, că-i sec, demisec", a declarat Ion Vlădoi, producător de vin. Producătorii onești și produsele curate sunt, însă, şi acum ușor de identificat după elementele care deja se regăsesc pe sticle. Piaţa locală de vinuri a ajuns să valoreze circa 2 miliarde de lei. Iar anual, România produce 4,5 milioane de hectolitri de vin. Suntem pe locul 12 în lume în topul celor mai mari producători, iar clasamentul e condus de Italia, Franţa şi Spania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰