Antena Meniu Search
x

Ce trebuie să faci în prima zi de Paşte ca să îţi meargă bine

După ce credincioşii au laut Lumina Sfântă, în prima zi de Paşti tradiţia spune că este bine să urmezi o serie de paşi dacă vrei să îţi meargă bine. Câteva superstiţii includ purtarea hainelor noi, spălatul pe faţă cu apă neîncepută, ciocnitul ouălor sau scăldatul în apă curgătoare.

Vezi și

 Astfel, tradiţia spune că trebuie să te înnoieşti în această perioadă deoarece îţi aduce noroc. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii nu este o fiţă ci semnifică purificarea corpului şi a sufletului.

Dacă vreţi să fiţi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi ar fi bine să vă scăldaţi într-o apă curgătoare, fără să vă vadă nimeni.

De asemenea în această zi, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.

Se mai spune că din primul ou ciocnit trebuie să mănânce toată familia pentru ca membrii acesteia să fie mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai “cap cu cap”, în a doua zi, “cap cu dos”, iar în a treia zi “dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând.

foto: enational.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Ce trebuie să faci în prima zi de Paşte ca să îţi meargă bine