Antena Meniu Search
x

Ce este imunitatea de grup pentru COVID-19 şi când ar putea fi atinsă în România şi în lume

Imunitatea de grup pentru Covid-19 este una dintre marile dileme ale pandemiei de coronavirus, iar autorităţile din România şi din întreaga lume speră ca acest prag să fie atins până la sfârşitul acestui an.

de Redactia Observator

la 28.01.2021, 17:20

Ideea de imunitate de grup pentru Covid-19 s-ar fi atins deja, anul trecut, într-un oraş din Brazilia
Autorităţile din întreaga lume, inclusiv România, speră să obţină imunitatea de grup pentru Covid-19 prin vaccinare - Hepta
  • Imunitatea de grup pentru Covid-19 s-ar putea atinge când două treimi dintr-o comunitate au fost expuse virusului.
  • Imunitatea de grup pentru Covid-19 s-a atins în Manaus, Brazilia.

Imunitatea de grup pentru Covid-19 presupune, printre altele, ca cel puţin 60-70% dintre membrii unei comunităţi să se fi expus, într-un fel sau altul, virusului, astfel încât acesta să-şi piardă din intensitate.

Ideea a născut reale controverse, o mare parte dintre oamenii de ştiinţă nefiind neapărat cu ideea în sine, considerându-se că preţul plătit este unul mult prea mare.

Imunitatea de grup pentru Covid-19 în Manaus, Brazilia

Printre primele autorităţi care au mizat pe ideea de imunitate de grup pentru Covid-19 au fost cele din oraşul brazilian Manaus. Conform nature, în luna mai, anul trecut, locuitorii din Manaus erau loviţi în plin de pandemia de coronavirus. Într-un oraş cu circa două milioane de locuitori, oamenii ajungeau efectiv să moară pe stradă, iar autorităţile săpau noi locuri de înmormântare în pădurile din apropiere, din cauza supraaglomerării cimitirelor.

Totuşi, în ciuda impactului uriaş de moral, la trei luni distanţă, în luna august, în Manaus abia dacă se mai înregistra câte un deces de Covid-19 pe zi, în scădere de la o medie de 120 de decese de Covid-19 pe zi. Ester Sabino, imunolog la Universitatea din Sao Paulo, şi echipa renumitului medic au analizat peste 6.000 de probe de sânge de la locuitori din Manaus. Specialiştii au ajuns la concluzia că două treimi dintre locuitori prezintă anticorpi, iar şansele de reapariţie a unei pandemii în zonă sunt minime.

Imunitatea de grup pentru Covid-19 în Suedia

Autorităţile din Suedia au mizat şi ele pe imunitatea de grup pentru Covid-19, însă rezultatele nu par să fi confirmat aşteptările. Suedezii, în special pentru a nu pune presiune pe populaţie, sperau să scape de pandemia de coronavirus până la sfârşitul anului trecut, însă cifrele de infectări noi şi decese continuă să fie ridicate, astfel că au început să impună restricţii. 

Libertatea de mişcare şi lipsa de restricţii a făcut ca Suedia să ajungă la 564.557 de infectări cu noul coronavirus şi 11.520 de decese provocate de teribilul virus, cifre considerate de mulţi drept prea mari ca preţ plătit pentru obţinerea imunităţii de grup pentru Covid-19.

Când s-ar putea atinge imunitatea de grup pentru Covid-19

Autorităţile din România speră să obţină imunitatea de grup pentru Covid-19 prin vaccinarea a peste 50% din populaţie. Se speră ca, până în toamnă, peste 10 milioane de români să se fi vaccinat împotriva coronavirusului. Doar aşa am putea renunţa la majoritatea restricţiilor.

La nivel global, este greu de estimat momentul în care se atinge imunitatea de grup pentru Covid-19, fiind foarte posibil ca acest lucru să fie lăsat la latitudinea fiecărei ţări în parte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Ce este imunitatea de grup pentru COVID-19 şi când ar putea fi atinsă în România şi în lume