Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă schimbarea de comandă a grupului de luptă NATO de la Cincu. Misiunea, condusă de un contingent francez

În baza militară de la Cincu, din județul Brașov, s-a schimbat comanda grupului de luptă multinațional, condus de ofițeri superiori francezi. A fost ocazia cu care tabăra franceză de la Cincu a primit numele unui erou al relațiilor militare româno-franceze: generalul Henri Berthelot. Totul în semn de prețuire pentru cel care a fost în Primul Război Mondial, șeful statului major al comandamentului suprem al Trupelor Franceze pe Frontul de Vest.

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 14:13

Schimbul de comandă înseamnă sfârșitul misiunii celui de-al șaptelea contingent francez de la Cincu și începutul, pentru al optulea contingent francez dislocat în România. Misiunea: întărirea apărării alianței, în fața amenințării din est. "Pot spune că sunt primul general francez care a fost repartizat în România, de la generalul Berthelot, deci de acum mult timp, așa că sunt foarte onorat, sunt foarte mândru că sunt acolo", a declarat Loic Girard, senior national representative al Franţei în România.

"Atribuim numele generalului Berthelot acestei tabere franceze pentru a simboliza continuitatea cu Europa, angajamentele noastre, prezenţa noastră şi cooperarea în domeniul apărării", precizează ES Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze în România.

Grupul de Luptă Avansat de la Cincu a fost format în mai 2022 și este condus de Franța. Alături de militarii din Hexagon și de români, la Cincu sunt militari din Belgia și Tările de Jos. În total, între 1000 și 1500 de militari, instruiți și echipați de luptă. "În cele din urmă, am luat cu asalt clădirea folosind o armată pentru sprijin și am făcut punte la intrare", potrivit lt. Valentin, comandant de dispozitiv.

Vezi și

1.500 de militari străini, la Cincu

Pe acelaşi subiect

Printre militarii francezi de la Cincu l-am descoperit pe colonelul Tănăsoiu, ofițer superior al Legiunii Străine. Este născut în Vrancea și avea 23 de ani după Revoluție, când a plecat în Franța, să se înroleze în Legiune. A ajuns șef de cabinet al comandantului Legiunii și este acum în misiune militară, la Sibiu.

"După 31 de ani de serviciu în legiunea străină aveam de gând să ies la pensie, pentru că am considerat că mi-am făcut datoria de soldat. Fostul meu comandant m-a întrebat dacă aş dori să vin să fiu afectat într-un post permanent NATO la Sibiu pentru că, crede că aş avea profilul necesar", col. Cristi Tănăsoiu, ofițer Legiunea Străină.

NATO are opt grupuri de luptă multinaționale, dislocate în zona de est a alianței. Pe lângă structura de batalion, de la Cincu, mai sunt grupuri NATO în Estonia Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ubgaria și Bulgaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Ce înseamnă schimbarea de comandă a grupului de luptă NATO de la Cincu. Misiunea, condusă de un contingent francez