Video Ce mai vor să construiască evreii ultraortodocși care au ridicat sinagoga din Sighetu Marmației, cea mai mare din Europa de Est. Ritual emoționant la inaugurare
Evenimentul anului pentru comunitatea ultraortodoxă Satmar a avut loc la Sighetu Marmaţiei. A fost inaugurată o sinagogă uriaşă, cea mai mare construită în Europa de Est. Membrii comunităţii consideră Sighetu Marmaţiei loc sfânt. De aici se trage fondatorul comunităţii, Joel Teitelbaum. În oraş şi în faţa sinagogii, protocolul de securitate a fost la cel mai înalt nivel. Zona noului lăcaş de cult a fost păzită cu arma în mână de jandarmi, dar și forțele antitero.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Sunt impresiile cu care se vor întoarce acasă sutele de membri al dinastiei Satmar. Au venit din toate colţurile lumii pentru a participa la inaugurarea Noii Sinagogi din Sighetu Marmației. Slujba a început dis de dimineaţă, când mai multe autocare i-au adus pe oaspeţi la lăcaşul de cult. La ceremonie au avut voie să participe doar membrii comunităţii hasidice.
Membru al comunității Satmar: Toţi suntem foarte încântaţi că suntem aici.Suntem recunoscători pentru că am fost primiţi atât de frumos de autorităţi şi de oameni.
Membru al comunității Satmar: Vrem să mulţumim autorităţilor române că ne-au lăsat să venim aici, în acest loc, al strămoşilor noştri. Bunicul meu venea aici înainte de Al Doliea Război Mondial. Este uimitor cât de primitor este acest loc. Mulţi dintre cei pe care îi vedeţi aici sunt urmaşii celor care au trăit aici.
- Ciocniri violente pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim. Poliţiştii israelieni au tras cu gloanţe de cauciuc în...
- Autorităţile din Sighetu Marmaţiei, planuri noi pentru plăcuţe de informare trilingve. Prima iniţiativă cu...
- Lecţie inedită cu drona la Memorialul Comunismului. Elevii din toată ţara au avut parte de poveşti despre...
Serviciul religios a fost condus de Marele Rabin Aaron Teitelbaum, nepotul fondatorului dinastiei hasidice. După slujbă, oaspeţii de peste mări şi ţări s-au recules la mormitele bunicilor şi străbunicilor îngropaţi în cimitirul de aici.
Pentru membrii comunităţii Satmar, care, în cea mai mare parte, trăiesc acum în New York, Sighetu Marmaţiei este loc sfânt.
Membru al comunității Satmar: Celebrăm în acest weekend istoria evreilor în Sighet. Evreii au trăit aici pentru mulţi, mulţi ani înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, probabil cu câteva sute de ani înainte.
Cel mai emoţionat moment al ceremoniei a fost acela în care Tora, cartea sfântă a iudaismului, a fost adusă în lăcaşul de cult. A urmat o baie ritualică, în apă de ploaie, colectată printr-un sistem modern. Este un ritual purificator la care au pariticipa toţi cei prezenţi la slujbă.
Sinagoga din Sighetu Marmaţiei a fost ridicată în aproximativ 4 ani
Integral din marmură şi cu finisaje de lux, ar fi costat 2 milioane de dolari. Cu bani au contribuit aproape toţi cei care au fost prezenţi la slujba de azi. Vor să mai ridice aici şi o școală iudaică, restaurante și un hotel cuşer. În trecut, comunitatea evreiască din Sigetu Marmaţiei număra 30.000 de membri, acum ar mai fi doar 11.
Teofil Ivanciuc, istoric: Sperăm ca va aduce cu ea şi un număr de evrei hasidici din toată lumea, care să vină să-şi viziteze locurile sfinte şi o mişcare în plus pentru turism şi economia locală.
Localnicii din Sighetu Marmaţiei spun că şi-ar dori şi ei un lăcaş aşa impozant pentru ei.
Localnic: Clădirea-i frumoasă, nu am ce să zic. E excelentă. Important era să fie făcută pentru români, nu pentru alţii. Şi românii ar putea face dacă ar avea bani, dar românii nu au bani, îs săracii lumii.
Satmar este una dintre cele mai mari dinastii hasidice din New York, numără acum aproximativ 75 de mii de membri. Aaron Teitelbaum și fratele său, Zalman, sunt cei doi mari rabini ai comunităţii, dar care acum se află în conflict pentru conducerea comunităţiie are rădăcinile pe teritoriul tării noastre. Membrii sunt în majoritatea lor bogaţi, fie că sunt bijutieri, negustori sau au firme de construcţii. Este o comunitate foarte închisă şi cu reguli, pe care le respectă cu stricteţe, de la hainele pe care le poartă, modul cum îşi tund părul şi barba, până la reticenţa faţă de tehnologiile moderne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰