Antena Meniu Search
x

Video Ce mâncăm în post ca să nu ne îngrăşăm: meniul trebuie ales cu grijă. Preparatele delicioase care fac Postul Paştelui să treacă mai repede

Cine ţine post, nu ar trebui să treacă mai departe de raionul de legume. Nu de alta, dar mulţi cad în capcana ronţăielilor. Un covrig acum, nişte biscuiţi mai târziu.... Şi uite aşa ne trezim că ne îngrăşăm şi nu ştim de ce. Secretul pentru a trece cu brio peste această perioadă  este...echilibrul. Specialiştii spun că este foarte important să consumăm carbohidraţi cu moderaţie şi să asigurăm organismului toţi nutrienţii necesari.

de Angela Bertea

la 28.03.2024, 21:14

Vezi și

Fasole cu murături, tocăniţă de hribi cu mămăliguţă şi murătură alături. Avem varianta mai rustică: cartofi copţi în coajă, dar care sunt şi light. Mămăliguţă cu păstăi, varianta tradiţională. Iar aici avem varianta light, pentru cei care ţin diete, care cuprinde păstăi poşate, ciuperci la gratar, baby morcovi poşaţi. Sunt doar câteva dintre preparatele gustoase de care putem să ne bucurăm în perioada postului. Meniul trebuie însă ales cu grijă. Ţinut cum trebuie, postul ne asigură toţi nutrienţii de care organismul nostru are nevoie, fără să ne îngraşe.

Ce trebuie să conţină un meniu de post echilibrat

"Avem foarte multe variante de produse: legume, verdeţuri, încep să iasă urzicile prospete care sunt foarte bogate în fier avem spanac, multe alte legume care ies proaspete acum şi le putem găti", a declarat Mărioara Hojbată, bucătar. O alimentaţie haotică ne poate aduce kilograme în plus. Mai ales în cazul în care ne potolim foamea cu... ronţăieli. Senzaţia de saţietate după o mâncare de post o putem obţine cu ajutorul nucilor sau alunelor de pădure pe care le putem mânca imediat după masă.

Potrivit specialiştilor, un meniu de post echilibrat trebuie să conţină carbohidraţi integrali, leguminoase sau oleaginoase şi vegetale din belşug. Este foarte important şi să nu facem exces de alimente bogate în amidon şi făinoase. "Tendinţa este să consume mai mult cartof, orez, pentru a asigura saţietatea, dar o farfurie corect realizată se bazează pe vegetale din belşug în asociere cu leguminoasele sau masa vegetala se poate completa cu fructele olaginoase", a declarat Daniela Bălănucă, nutriţionist. Planul pentru o dietă echilibrată pleacă din piaţă, atunci când decidem ce cumpărăm pentru masă. Postul Paştelui este cel mai lung şi cel mai aspru din tot anul. Durează 40 de zile şi are doar două dezlegări la peşte. Anul acesta, postul se termină pe 4 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ce mâncăm în post ca să nu ne îngrăşăm: meniul trebuie ales cu grijă. Preparatele delicioase care fac Postul Paştelui să treacă mai repede