Antena Meniu Search
x

Video Ce sancţiuni riscă România dacă nu recunoaşte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

O decizie, luată la nivel european, stârneşte controverse la noi. Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex ar trebui recunoscute în tot blocul comunitar, inclusiv în România. Astfel, indiferent unde se căsătoreşte un cuplu gay ar trebui să se bucure de drepturi, cred parlamentarii europeni. Rezoluţia lor propune şi sancţiuni pentru ţara noastră.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 14.09.2021, 20:54

Vezi și

Victor Ciobotaru: "Numele meu este Victor. Sunt o persoană gay din România. Împreună cu Florin, partenerul meu, formăm o familie de acelaşi sex de mai bine de şase ani de zile".

Florin Buhuceanu: "La acest moment, noi nu existăm în faţa legii. Familia noastră este, practic, interzisă prin lege"

Parlamentul European e hotărât să schimbe asta. Eurodeputaţii au votat o rezoluţie prin care vor să oblige România şi nu numai să recunoască căsătoriile sau parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex şi să le acorde drepturi şi obligaţii ca familiilor heterosexuale. 

Florin Buhuceanu: "În 2020 am fost la oficiul starii civile pentru a înainta o cerere. Am fost trataţi pe măsură ca doi scavi infractori"

Pe acelaşi subiect

România nu recunoaşte nici cuplurile de acelaşi sex care se căsătoresc într-o altă ţară a UE. Deşi este obligată să facă asta de trei ani. Atunci, cuplul Adrian Coman şi Clay Hamilton a obţinut o victorie la Curtea Europeană de Justiţie, după ce ţara noastră a refuzat să le recunoască căsătoria oficiată în Bruxelles şi i-a refuzat dreptul de şedere americanului Clay Hamilton. 

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României

Teodora Rosetti, director executiv ACCEPT: "Practic, ce a făcut CJUE este să recunoască faptul că cei doi sunt căsătoriţi că legislaţia europeană protejează drepturile care decurg din această căsătorie, iar curtea constituţională a româniei a confirmat".

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva României. 

Teodora Rosetti, director executiv ACCEPT: "Reprezintă un mesaj politic foarte puternic dat statelor membre, inclusiv României, că este necesară reglementarea vieţii de familie şi protecţia ei legală prin parteneriat civil sau căsătorie". 

Şi Polonia şi Ungaria ar putea fi sancţionate pentru că discriminează comunităţile gay, inclusiv prin penalizări bugetare. Aleşii europeni cer o legislaţie care să consfinţească libertatea de circulaţie şi drepturile de reîntregire a familiei pentru cuplurile de acelaşi sex.

Rezoluţia privind drepturile persoanelor LGBTIQ a fost adoptată. Din cei 32 de europarlamentari români, doar şase au votat pentru: reprezentanţii USR-PLUS. 

Viziunea aleşilor europeni nu e împărtăşită de societatea românească. 63 la sută dintre români cred că persoanele gay nu ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească, potrivit Eurobarometrului din 2019. Cel mai ferm oponent rămâne Biserica Ortodoxă Română. "În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și e firesc să aibă o absolut totală independență de legiferare. Așadar nu se poate (im)pune problema recunoașterii obligatorii a așa-ziselor căsătorii homosexuale în întreaga UE. Aceasta e o construcție politică democratică, nu totalitară", se spune într-un comunicat BOR.

-"Eu n-am nicio problemă. 

- Nu, să nu se căsătorească. 

- Sunt împotriva acestui lucru. Dar trebuie să ne aliniem la UE", spun românii. 

Cu toate astea, România ar putea fi obligată de CEDO să legalizeze parteneriatul civil. 21 de cupluri gay au dat statul în judecată. 

Teodora Rosetti, director executiv ACCEPT: România aşteaptă două decizii CEDO în domeniul vieţii de familie. Aceste decizii odată ce vor veni sunt obligatorii.

Şase din cele 27 de state membre UE nu recunosc căsătoriile gay: România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Letonia şi Lituania. 14 ţări permit şi adopţiile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ce sancţiuni riscă România dacă nu recunoaşte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex