Antena Meniu Search
x

Cea mai aspră iarnă din ultimul deceniu, în Hunedoara. Peste o sută de copaci au fost doborâţi de zăpadă şi vânt în Parcul Dendrologic Simeria

Vremea rea a ţinut morţiş să rămână mai mult în judeţul Hunedoara. A fost cea mai aspră iarnă din ultimul deceniu, spun oamenii locului. Şi, din păcate, a distrus vegetaţia. Acum, parcul dendrologic din Simeria este mai sărac. Peste o sută de copaci au fost doborâţi de zăpadă şi vânt. Mulţi dintre ei erau preferaţii fotografilor.

de Redactia Observator

la 12.04.2021, 09:22

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Zapada a căzut, din abundenţă, în parcul dendrologic Simeria câteva zile la rând, iar vântul a suflat cu putere. Muncitorii s-au chinuit, din răsputeri, să salveze toţi copacii, dar a fost peste puterile lor să izbutească. 

Localnic: Mai ales ăia bătrâni, ăia pică, vântul este foarte mare aici. Eu am pățit că a picat la mine în grădina unul. O salcie, cu diametru de vreo 80. 

Daniel Pitar, director: Avea o vârstă de aproximativ 60 de ani. Este uscat și va fi nevoie să fie extras în următoarea perioadă. El pune în pericol atât sănătatea plantelor din jur, dar reprezintă un pericol și pentru vizitatori. 

Cei 150 de copaci seceraţi de viscol trebuie îndepărtaţi cât mai repede, mai ales pentru că blochează căile de acces, însă demersul s-ar putea să dureze destul de mult. Administratorii parcului nu pot scoate singuri arborii distruşi. Trebuie să facă o licitaţie, iar o firmă specializată să vină să-i extragă.

Daniel Pitar: Din păcate, agenții economici refuză datorită calității reduse a materialului lemnos. În general, noi exploatăm arbori uscați, putregăioși, de o calitatea economică foarte redusă. 

Femeie: Nu pot rămâne căzuți pentru că ar strica frumusețea parcului, atâta vegetație dedesubt, sub pomi, încât ar fi chiar păcat să nu se vadă celelalte plante, flori. E normal să se pună alții în locul lor pentru că altfel dispare frumusețea acestui parc. 

Administratorii rezervaţiei naturale spun că, iarna aceasta, a fost cea mai distrugătoare din ultimul deceniu. Parcul dendrologic Simeria este unic în ţară. Aici sunt cam 2.300 de specii aduse de pe trei continente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Cea mai aspră iarnă din ultimul deceniu, în Hunedoara. Peste o sută de copaci au fost doborâţi de zăpadă şi vânt în Parcul Dendrologic Simeria