Antena Meniu Search
x

Video Cea mai toxică plantă de sezon. "Poate provoca chiar moartea"

Crăciuniţa, vâscul şi tisa, trei dintre cele mai populare plante în acest sezon sunt extrem de toxice. Specialiştii spun că pot produce iritaţii, alergii puternice. 

de Redactia Observator

la 13.12.2023, 13:53

Vezi și

În preajma sărbătorilor de iarnă, zeci de mii de Crăciuniţe împodobesc an de an casele românilor. Doar că Steaua Crăciunului, aşa cum mai este ea denumită, este o plantă toxică, atrag atenţia specialiştii.

Crăciuniţa poate cauza iritaţii sau chiar dermatită atopică

Cristiana Petre, biolog Grădina Botanică Iași: Sintetizează un latex de culoare albă, care este vizibil în momentul în care rupem o frunză. Care, dacă intră în contact cu pielea, poate cauza iritaţii, mâncărimi, dermatită atopică, iar la persoanele care sunt sensibile sau care suferă de alergii, efectele pot fi mult mai serioase.

Efecte alergice pot apărea şi în cazul vâscului, o altă plantă toxică, vedetă a sezonului de iarnă.

Clara Mihociu, reporter Observator: Vâscul este poate cel mai uşor de procurat, se găseşte aproape în orice piaţă şi costă un astfel de buchet 5 lei. Dincolo de tradiţia care spune că ne va purta noroc în noul an şi în viaţă, dar şi în dragoste, sunt mulţi care-l cumpără pentru diverse remedii naturiste. Lucru complet contraindicat, spun medicii.

Cristiana Petre, biolog Grădina Botanică Iași: În special, fructele pe care aceste plante le produc. Prezintă toxicitate pentru om, dar, de exemplu, pentru speciile de păsări sunt considerate chiar o masă copioasă. 

Cea mai toxică plantă de sezon rămâne Tisa, un arbust cu crengi asemănătoare cu bradul

Cristiana Petre, biolog Grădina Botanică Iași: Tisa, în întregime, este o plantă toxică cu excepţia unei formaţiuni de culoare roşie membranoasă, care poartă numele de aril şi care cumva însoţeşte, acoperă, sămânţa. Poate provoca chiar moartea, decesul persoanei dacă persoana, de exemplu, ingeră o cantitate destul de mare de frunze, tulpini sau chiar scoarţă de tisă. 

Pentru intoxicaţia cu tisa, nu există niciun antidot. Printre simptomele cele mai frecvente sunt ameţelile şi greaţa. Asemănarea uimitoare cu bradul, face ca tisa să fie deseori folosită în ornamentele de Crăciun. În cele mai multe cazuri, comercianţii nu ştiu ce au la vânzare. 

Femeie: După ce folosesc vâscul, de obicei mă spăl pe mâini. 

Diana Cimpoeșu, UPU- SMURD IAŞI: Întotdeauna când sunt în contact cu aceste plante, toţi oameni, toţi copiii trebuie să spele mănuţele şi să nu le folosească în alte scopuri decât cel ornamental. Pot duce la iritaţii la nivelul mâinii, la nivelul feţei, la nivelul ochilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cea mai toxică plantă de sezon. "Poate provoca chiar moartea"