Cele mai profitabile 5 plante pe care le poți cultiva din primăvară
Cultivarea plantelor pentru a obține un venit în plus poate fi o idee excelentă pentru cei care se pricep la grădinărit și au suficient spațiu în curte.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Cultivarea plantelor pentru a obține un venit în plus poate fi o idee excelentă pentru cei care se pricep la grădinărit și au suficient spațiu în curte.
Când vine vorba despre cele mai cultivate plante sau legume, românii preferă roșiile sau salata verde, însă cele care îți pot aduce bani frumoși sunt cele rare, pe care nu le găsești în toate grădinile.
Majoritatea necesită o investiție de câteva mii de euro, bani pe care îi scoți însă în câteva luni sau un an, în funcție de prețul de piață și de producția pe care o obții. În plus, multe dintre acestea nu sunt greu de crescut și de întreținut, așa că nu este nevoie să depui un efort considerabil. Iată ce poți planta în grădina ta, astfel încât să îți rotunjești veniturile lunare:
Florile sunt plantele care îți pot aduce bani rapid, sunt ușor de cultivat și de întreținut, iar investiția presupune să cumperi semințe de calitate și să te asiguri că pământul este perfect afânat și săpat. Poți căuta florării online sau magazine de flori în care să îți vinzi producția și să negociezi un preț cât mai avantajos pentru tine. Nu uita să arunci o privire și printre aceste oferte de motocoase, pentru că așa îți va fi cel mai simplu să crești flori frumoase și să scutești timp și efort. Mai ales în lunile de iarnă, prețurile la aceste utilaje sunt mai scăzute, deci vei economisi și bani.
Ginsengul este supranumit și „aurul verde”, iar valoarea acestei plante stă mai ales în rădăcina sa, care crește greu. Asiaticii cultivă de mii de ani această plantă cu excelente proprietăți tonice și de vindecare. Durează șase ani pentru ca rădăcina de ginseng să ajungă la maturitate, însă mulți cultivatori își scot banii din vânzarea rădăcinilor mici și a semințelor plantei. Pe parcursul celor șase ani, poți ajunge la venituri și de 100.000 de dolari pentru o jumătate de hectar. Mediul propice pentru a crește ginseng este în zonele cu ierni geroase, așa că acesta poate fi cultivat și la noi în țară.
Culturile de ciuperci sunt recomandate mai ales celor care nu au o grădină foarte mare. Ciupercile pot aduce însă un venit frumos, pentru spațiul mic pe care îl ocupă. Sumele pe care le poți încasa variază și în funcție de soiul pe care vrei să îl cultivi. Cele mai scumpe sunt trufele negre, care se vând și cu 150 de euro pe kilogram, fiind considerate o delicatesa.
Plantele ornamentale nu sunt pretențiose când vine vorba de mediul în care sunt crescute, ba dimpotrivă, ele rezistă foarte bine temperaturilor caniculare de peste vară și vremii aride, cu aer uscat. Avantajul este că ai o gamă variată de astfel de plante din care le poți alege pe cele care ți se par mai ușor de crescut sau cele care se vând cel mai bine. În plus, le poți planta atât în grădină, cât și în ghivece ținute în seră sau pe balcon, unde să profite din plin de razele soarelui.
Bambusul este una dintre plantele pentru care se plătește chiar și 200 de euro pentru un ghiveci cu un fir, iar mulți producători abia reușesc să facă față cererii, potrivit Profitableplants.com. De ce este bambusul atât de popular? În primul rând, pentru că este o plantă versatilă: poate fi folosită pentru garduri vii, ca plantă decorativă sau la prepararea mâncărurilor. Deși mulți asociază bambusul cu Asia, adevărul este că acum există numeroase soiuri care fac foarte bine față și iernilor în care temperaturile coboară sub pragul de îngheț.
După cum vezi, există plante pe care le poți cultiva chiar și pe balconul apartamentului și care nu necesită o investiție foarte mare din partea ta. Iar dacă ești perseverent în a-ți căuta clienții potriviți, vei reuși în scurt timp să profiți și financiar de pe urma talentului tău la grădinărit.
Sursă foto: Shutterstock/ Copyright: Alexander Raths
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰