Video Centrul istoric al Iașului, pericol public pentru trecători: Tencuiala poate cădea oricând
Clădiri cu tencuiala căzută, devenite pericol public, cu fațade neîngrijite și magazine amplasate haotic și fără gust. Asta găsim în centrul istoric al Iașului. Locul care ar trebui să atragă turiștii îi pune pe fugă până și pe locatarii din zonă.
Sătulă de aceasta situație, primăria a decis să mărească impozitele cu 500 la sută pentru proprietarii care nu restaurează clădirile.
Așa arăta în urmă cu câteva decenii vechea uliță Golia din Iași, cunoscută astăzi drept strada Cuza Vodă. Aflată în zona zero a orașului, chiar în centrul vechi al Iașului, strada nu doar că și-a pierdut aspectul de odinioară, ci și popularitatea.
Localinic: "Foarte urât. Locuiesc aici pe strada asta, dar mi-e frică să nu îmi pice ceva în cap sau să fiu lovit de vreo bucată de tencuială. Zona zero, dar mai rău ca la periferie".
Reporter-localnic: - Cum vi se pare că arată?
- Circulaţie restricţionată în Pasajul Victoriei. Au căzut bucăţi de tencuială din plafon
- La Secţia 3 din Bucureşti, rozătoarele umblă după bunul plac şi tavanul a căzut: ''Avem prezenţa cel puţin a...
- Bojdeuca lui Ion Creangă, renovată pentru prima oară în peste 35 de ani. Cât va rămâne închisă casa din Iaşi
- Ca acum 55 de ani când am venit în Iaşi. Nimic deosebit.
Pe stradă, 31 de clădiri sunt declarate monumente istorice, dar trecerea timpului și lipsa de interes a unora dintre proprietari și-au pus amprenta.
Clara Mihociu, reporter Observator: Deși ne aflam în centrul Iașului, zona în care mulţi și-ar dori să locuiască, găsim și astfel de corpuri de clădire abandonate. Costurile de întreţinere sunt destul de ridicate, la fel și cele pentru reabilitarea lor, mai ales dacă vorbim de clădiri care sunt monument istoric.
Reporter- Corneliu Carp, Inginer Constructor/Istoric: E normal să arate aşa centrul vechi al unui oraş cum e Iaşul?
- Nu aşa.Trebuie refăcut, dată o imagine cât mai plăcută. O imagine amoroasă, aş putea spune.
Astfel, în loc să vedem plăcuțe cu informații despre istoria locului sau a clădirilor, găsim doar afișe care ne atenționează despre riscul de prăbușire a acestora.
Centrul istoric din Iași, pericol public
Corneliu Carp, Inginer Constructor/Istoric: Jos tot timpul au fost dughene şi sus locuinţe. Întotdeauna a fost aşa. Dar sunt neîngrijite.
Pentru ca strada Cuza Vodă să revină la aspectul de altă dată, primăria va majora impozitul pentru proprietari.
Mihai Chirica, primar Iași: Intenționăm să dăm aceasta taxă suplimentara ca o amendă, de fapt, cu creșterea impozitelor cu 500%. Eu îi anunţ că costă destul de mult. Prin urmare, trebuie să ia în calcul şi acest lucru.
Deocamdată doar 20% din totalul clădirilor din zonă sunt în proprietatea municipalității, asupra celorlalte, care sunt proprietate privată, nu poate nimeni să intervină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰