Antena Meniu Search
x

Centrul Neurospihiatric Techirghiol intră în reparaţii, iar pacienţii vor fi mutaţi. Rudele sunt revoltate şi acuză autorităţile de abuz: Nici nu se pune problema

Restructurarea instituţiilor destinate persoanelor cu handicap naşte adevărate controverse. Centrul Neurospihiatric din Techirghiol este acum reabilitat, iar mulţi dintre pacienţii internaţi vor fi relocaţi în alte forme de îngrijire socială. Mama unui tânăr internat acolo, se teme că fiul ei va ajunge într-un spital pentru persoane cu boli psihice, deşi acesta are un handicap sever.

de Redactia Observator

la 26.01.2024, 08:18

Vezi și

În Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Techirghiol sunt trataţi 74 de pacienţi cu nevoi speciale. Acum, clădirea a intrat în reparații capitale, din cauza unor probleme descoperite.

Roxana Dinu, purtător de cuvânt DGASPC: Ca urmare a unui control la sediul serviciului social, s-a dispus şi măsura reevaluării beneficiarilor, în vederea identificării nevoilor acestora, pentru acordarea unor servicii de specialitate, adaptate la nevoile lor.

Mulţi dintre pacienţii de aici vor fi relocați acum, fie în alte centre din ţară, fie în locuinţele familiilor care-i pot îngriji. O femeie din Constanța a fost anunțată că fiul ei, cu afecţiuni neurologice, trebuie să părăsească centrul, pentru că după reparații, acesta nu va mai adaposti decât pacienți cu afecțiuni ușoare.

Mama unui pacient: Nici nu se pune problema aducerii acasă, având în vedere că diagnosticul reprezintă o încadrare într-un grad de handicap grav. Copilul meu, de la vârsta de 16 ani a stat doi ani într-un centru de minori.

Pe acelaşi subiect

Restructurări cu probleme pentru pacienţi

Femeia este revoltată pentru că, spune ea, i s-ar fi propus relocarea fiului într-un sanatoriu de boli neuropsihice, ori internarea acestuia într-un spital de specialitate, deşi fiul ei are handicap. Autorităţile neagă acest lucru şi spun că i-ar fi propus femeii doar un control de specialitate, însă aceasta ar fi refuzat.

Roxana Onea, DGASPC Constanţa: Noi ne dorim ca acesta să fie evaluat într-un serviciu medical de specialitate. Pentru a se stabili care sunt serviciile de care are nevoie.

Femeia e convinsă că fiul ei cu nevoi speciale e victima unui abuz, aşa că s-a hotărât să apeleze la un avocat.

Alexandru Nita, avocat: Soluţia se poate găsi doar atunci când se face o analiză pertinentă, o analiză corectă şi cu bună credinţă, astfel încât sa se dea eficienţă unor principii de umanism.

Restructurarea Centrului din Techirghiol face parte din strategia naţională de transformare a vechilor instituţii de ocrotire. Pacienţii aflaţi în îngrijire vor trebui să primească servicii alternative de tip rezidenţial, cum ar fi, în locuinţe protejate sau în centre de integrare prin terapie ocupaţională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Centrul Neurospihiatric Techirghiol intră în reparaţii, iar pacienţii vor fi mutaţi. Rudele sunt revoltate şi acuză autorităţile de abuz: Nici nu se pune problema