Antena Meniu Search
x

Video Cetatea Brașovului revine în patrimoniul public, după șapte ani de procese. Localnicii vor decide ce destinație primește monumentul

Unul din cele mai frumoase monumente din Brașov este din nou al comunității. Instanța supremă a decis ca cetatea de pe dealul Straja să revină în patrimoniul public, după șapte ani de procese. Comunitatea trebuie să spună acum ce destinație primește monumentul simbol al zonei. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 22.11.2022, 09:15

Vezi și

Bucăți mari de tencuială, care stau să cadă şi ziduri înecate de vegetație. Așa arată cetatea de pe Dealul Straja. Din cele cinci secole de istorie a cetății, ultimii șapte ani au fost ai istoriei litigiului dintre o societate de drept privat și Primărie. La începutul acestei luni, instanța supremă a decis: cetatea se întoarce în patrimoniul public. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Cetățuia de pe dealul Straja este unul din cele mai cunoscute monumente ale Brașovului. Practic, străjuiește întreg centrul vechi. Însă, în loc să-și întâmpine turiștii cu un bun venit, cum i-ar sta bine oricărui oraș turistic, iată ce găsim aici: o pancardă cu Atenție, cade tencuiala, pe ușă un mare lacăt. Nu e nimeni înâuntru, dar în schimb e un sunet foarte ascuțit, al alarmei perimetrale. Hai să plecăm, că îi deranjăm pe oamenii care locuiesc în zonă. 

Abia după ce monumentul va ajunge din nou în administrarea municipalităţii, ar urma să înceapă lucrările de reabilitare. 

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Vom face și o consultare publică astfel încât și brașovenii și turiștii să vină cu idei și propuneri. Obiectivul nostru este ca turiștii să simtă nevoia să viziteze și Cetățuia Brașovului.

Cetatea, acum monument istoric de importanță națională, a fost ridicată cu scopul de a împiedic atacurile venite din zonele mai înalte din jur. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Cetatea Brașovului revine în patrimoniul public, după șapte ani de procese. Localnicii vor decide ce destinație primește monumentul