Colegii și pacienții îl plâng pe chirurgul de la Spitalul Universitar răpus de coronavirus
Un cunoscut medic de la Spitalul Universitar din București, infectat cu coronavirus, a murit. Chirurgul Cătălin Bărbulescu a fost internat o lună, dar din păcate colegii săi nu l-au mai putut salva.
- 15% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus sunt cadre medicale.
- Cătălin Bărbulescu s-a stins la Institutul Marius Nasta.
Doctorul suferea şi de alte boli. 15 la sută din pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt cadre medicale.
Petruţa Doamna, pacientă: Toată viaţa am să-i port un respect şi pentru tot ce a făcut pentru mine. Mi-a salvat viaţa. În memoria dânsului, copilul meu îi va purta numele.
Cătălin Bărbulescu a salvat mii de vieți. Pentru a lui însă nu a mai putut lupta. Medic primar de chirurgie toracică la Spitalul Universitar a pierdut bătălia cu noul coronavirus la 65 de ani. Suferea de diabet, tumoră cap de pancreas, hepatită virală C, hipertensiune arterială şi avea montat un stent.
Cu toate astea, a continuat să îşi opereze pacienţii în timpul epidemiei.
Gina Badea, fostă asistentă şefă a Secţiei de Chirurgie Toracică: În ultima zi, ultima gardă a dumnealui, a operat o traumă. Nu ştia că este COVID sau non COVID şi a fost întrebat dacă nu-i e frică, dacă nu se teme pentru că are copil şi a zis: da, mi-e frică, dar pe ei trebuie să-i ajut. Ei au nevoie de ajutorul meu.
Doctorul a fost de gardă, ultima dată, în luna martie. La scurt timp după ce a plecat din spital, a început să se simtă rău aşa că s-a dus la Spitalul Victor Babeş unde a fost testat pentru COVID-19.
Rezultatul a fost pozitiv, a rămas internat, apoi a fost transferat la Institutul Matei Balş. Iar pe 7 mai a fost dus cu o ambulanţă la Institutul Marius Nasta.
Cătălin Bărbulescu şi alţi colegi s-au îmbolnăvit în spital.
Gina Badea, fostă asistentă şefă a Secţiei de Chirurgie Toracică: Îl sunam seara să-l întreb ce face, cum se simte. Era foarte optimist şi încrezător că va fi foarte bine, că va ajunge cu bine acasă. Are un băieţel. Un băieţel pe care îl iubea foarte mult.
Medicul s-a stins noaptea trecută sub privirile doctorilor de la Terapie Intensivă.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Echipa din Terapie Intensivă a Institutului Marius Nasta a făcut tot ceea ce era posibil medical pentru ca forma severă de afectare pe care o avea să poată fi depăşită. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil.
Cătălin Bărbulescu şi-a dedicat peste 35 de ani îngrijirii bolnavilor. În tot acest timp, a operat mii de pacienţi. Era atât de ataşat de ei încât după ce se externau, oamenii treceau pe la spital să îl vadă şi să îi mulţumească.
Petruţa Doamna, pacientă: Înainte şi chiar după cele două operaţii a reuşit să îmi dea încredere şi speranţă. Niciodată nu uita că are de-a face cu oameni.
Gina Badea, fostă asistentă şefă a Secţiei de Chirurgie Toracică: Au fost pacienţi care veneau o perioadă lungă şi după ce se externau. Se lupta până la ultima picătură. Deci făcea orice. Orice era omeneşte posibil pentru fiecare dintre pacienţi ca să fie bine.
Cătălin Bărbulescu este cel de-al patrulea medic român răpus de noul coronavirus. 2625 de cadre medicale si auxiliare s-au transformat din salvatori în pacienți la locul de muncă. Adică 15 la sută din cazurile înregistrate în România.
Romeo Sandu, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: Sunt cazuri în care nu li se dă voie colegilor noştri să își schimbe măştile cum ar fi normal. Sunt obligaţi să folosească măşti de proastă calitate, sunt obligaţi să nu folosească măştile fp2, fp3 pentru că sunt foarte scumpe. Se dau pe semnătură, fac presiuni pe personal să nu consume.
13 cadre medicale din România au pierdut lupta cu COVID-19: medici, asistente, infirmiere şi ambulanţieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰