Antena Meniu Search
x

Ciclonul mediteranean mută ploile spre estul ţării. În vest şi sud, inundaţiile au făcut prăpăd: "Am stat prinsă de gard să nu mă ia apa"

Codurile roşii de inundaţii au lăsat în urma lor zeci de localităţi din vestul şi sudul ţării, îngropate în mâl. Sunt sate izolate acum, unde singurele căi de acces sunt punţi din lemne care înlocuiesc podurile rupte. Oamenii povestesc că atunci când s-au revărsat apele şi-au legat maşinile cu cabluri ca să nu fie luate de viitură. Guvernul a alocat 7 milioane de lei din fondul de rezervă pentru sinistraţi. Ploile se mută de acum în estul ţării, iar de săptămîna viitoare vine canicula.   

de Redactia Observator

la 19.06.2023, 08:12

Vezi și

Oamenii se uită descumpăniţi cum furia naturii i-a lăsat fără munca de-o viaţă. Localitatea Greceşti din Dolj a fost lovită de viituri puternice, iar acum sute de case sunt îngropate în noroi. 

Localnică: Au mai fost potoape pe aici, dar ca acum, cu furie mare, niciodată. Mă lua şi pe mine apa. Am stat de gard prinsă, ca să nu mă ia apa.

Fântânile sunt inundate iar oamenii nu mai au nici apă de băut.

Reporter: Nici apă nu puteţi să beţi acum din fântână?

Pe acelaşi subiect

Localnic: Nu, nu se poate şi nici la păsări nu am dat!

Autorităţile locale le-au împărţit oamenilor apă şi conserve.

Reporter: Cam câte locuinţe sunt afectate?

Reprezentant primărie: Per total, în comună sunt 300 şi ceva.

Reporter: Despre asigurări putem vorbi?

Reprezentant primărie: Nu, nu are nimeni!

Guvernul a anunţat că trimite ajutoare în zonă şi va aloca 7 milioane de lei din fondul de urgenţă pentru sinistraţi. Locuitorii care au casele afectate în proporţie de 75 la sută vor primi 10 mii de lei. Inundaţiile au distrus mai multe drumuri şi poduri în Dolj. Pentru zeci de oameni din localitatea Busulețu singura legătura cu lumea e o punte improvizată. Câmpuri întregi au fost distruse de ape.

Dan Diaconu, prefect Dolj: Părerea mea este că este vorba de sute de hectare, nu de zeci pentru că sunt foarte multe localităţi afectate, sunt multe drumuri care sunt surpate.

Şi în Mehedinţi inundaţiile au lăsat în urmă dezastru.

Localnic: Toată munca mea de bătrân la 77 de ani.

Localnic: A venit apa, aici peste noi, ne-a luat tot. Aici a fost plin până sus.

Inundaţii în Iaşi

După o ploaie torenţială care a lovit tot judeţul Iaşi, străzile s-au indunat complet, iar maşinilie abia mai reuşeau să îşi continue drumul. Un călător care mergea cu trenul spre Suceava a surprins momentul când în vagon a început să curgă apă din plafon.

Şi în Capitală au fost furtuni puternice în acest weekend. În parcul IOR, un copac s-a rupt şi a căzut peste o femeie de 75 de ani. Femeia a fost scoasă de trecători înainte ca echipajele de salvare să ajungă la faţa locului. Este conştientă şi fost transportată la spital cu răni la un picior.

Ciclonul mediteranean mută ploile spre estul ţării. Jumătate din ţară se află sub galben de vreme instabilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Ciclonul mediteranean mută ploile spre estul ţării. În vest şi sud, inundaţiile au făcut prăpăd: "Am stat prinsă de gard să nu mă ia apa"