Antena Meniu Search
x

Video Cine ar fi vandalizat Cetatea dacică de la Căpâlna. Un "ritual straniu", sugerat de dezastrul lăsat în urmă

A fost vandalizată Cetatea Dacică de la Căpâlna, din Alba. Una dintre explicaţiile la care se gândesc oamenii este un ritual straniu, pentru că mai multe artefacte de pe vremea dacilor au fost tăiate, prinse pe un panou şi stropite cu vopsea roşie. Reprezentanţii Muzeului din Alba, de care aparţine cetatea, au deja în vizor câţiva potenţiali vinovaţi.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.11.2023, 08:32

Vezi și

Cetatea dacică de la Căpâlna se află la 20 de kilometri de Sebeș, în inima munților Orăștiei. Un loc superb, care găzduieşte rămăşiţele unei construcţii cu o vechime de peste 2.000 de ani. O fortificație care se află în patrimoniul UNESCO. "Traseul până la cetate nu e deloc uşor, mai ales în această perioadă a anului, dar chiar şi aşa, în timpul zilei, locul e destul de vizitat", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Cetatea dacică de la Căpâlna, sit UNESCO, vandalizată. Cine sunt principalii suspecţi

Zilele trecute, mai multe artefacte dacice care aparțin Cetății au fost tăiate cu flexul și stropite cu vopsea roșie, iar panourile informative au fost vandalizate. Poliția a deschis o anchetă, iar reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia, în grija cărora se află cetatea, au deja un cerc de suspecți. 

"Un grup de patru motociclişti a urcat spre cetate. A doua zi dimineaţa, am găsit panourile de semnalizare şi băncuţa vandalizate. Nu mai pot fi folosite ca piese muzeale, deci a fost un act deliberat", spuen Gabriel Rustoiu, director Muzeul Unirii Alba Iulia.

Pe acelaşi subiect

"A fost dechis un dosar penal, iar obiectele au fost ridicate, urmând a fi experizate", a declarat Alexe Andreea, IPJ Alba.

O bucată de istorie, complet distrusă

Vandalizarea a distrus o bucată de istorie. Fortificațiile Costeşti, Baniţa, Tilişca și cetatea de la Căpâlna formau o reţea de apărare în jurul Sarmizegetusei Regia, iar de aici se vede toata Valea Sebeşului.  "Foarte frumos. Am înconjuta-o, foarte frumos. Mergeţi şi voi. Am văzut pietrele tăiate pătrat de daci", povestesc mai mulţi turişti.

Nu e prima dată când persoane rău intenţionate vizitează locul. Un colier cu pandantive din aur şi doi cercei, sustraşi din situl arheologic de la Căpâlna, au fost recuperate de autorităţi în 2009, dupa patru ani de căutări inclusiv la nivel internaţional. După furt, tezaurul fusese vândut în Germania şi Serbia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cine ar fi vandalizat Cetatea dacică de la Căpâlna. Un "ritual straniu", sugerat de dezastrul lăsat în urmă